Löften när börsen är tom?

En mycket intressant artikel i tidningen från Sveriges kommuner och landsting, Dagens Samhälle idag. De skriver att de som får folkets förtroende att leda kommuner och landsting till hösten har en tuff morot att äta i sig. Det är i kommunerna det blir extra tufft. Därför så viktigt att kommunerna sparat de här åren det varit högkonjunktur så att det finns pengar i kistan.

Att kostnaderna ökar beror på att andel äldre och barn ökar kraftigt och andelen som jobbar blir mindre.

Gapet mellan intäkterna och kostnaderna ökar med ungefär 20 miljarder per år, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting. Det betyder att det kommande år kommer att bli ett nytt stålbad för kommunerna. Det man frågar i artikeln är hur det här kommer att tas emot ett valår. ”Människor vill ha mer och bättre välfärd. Mer och bättre blir då gärna vad politiker lovar vid val. Men nu saknas resurser till valfläsk.”

Vi i Centerpartiet har flera förslag på hur vi möter utmaningarna, vi vill stärka vården nära människan och nyttja de resurser som finns mer effektivt. Idag är administration en stor del av arbetstiden för människor som jobbar inom både skola, vård och omsorg. Kan vi lösa det att man jobbar mer tid med sina patienter, elever, brukare så har vi löst mycket av det som brister. Sen måste vi utmana och släppa in fler i välfärden för att klara hitta fler sätt att lösa problemen på. Läs gärna mer på centerpartiet.se vår politik.

Eller borde vi lägga fokus på att jobba på nya sätt?

LäS ARTIKELN HÄR:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.