Är det olika mellan sjuka män och kvinnor?

När vi ser att Försäkringskassan drar in sjukpenning för många så borde vi också analysera hur det skiljer mellan kön. Vad är det som gör att kvinnors får sin sjukpenning avslagen i högre grad än mäns sjukpenning? 2017 fick 5 120 män och 10 638 kvinnor i Västerbotten indragen sjukpenning.

I oktober 2017 avslogs 3,3 procent av alla sjukpenning ansökningar, en rejäl ökning jämfört med 2015 som var det år då regeringen gav Försäkringskassan i uppdrag att sänka sjukpenningtalet.

Vad beror det på? Och vad beror det på att kvinnor i högre grad än män är sjuka? Och vore det inte något som man borde titta extra på?
I ett centerpartistikt samhälle ska var och en behandlas utifrån den individ en är – inte utifrån det kön en råkar ha.

Då det gäller sjukförsäkringen så är den en viktig del av vår välfärd. Människor som av olika anledningar inte kan arbeta fullt ut ska ha rätt till ersättning. Den försäkringen ska ge människor en trygghet. Blir man sjuk ska man inte behöva oroa sig för att pengarna inte räcker. När någon ska få ersättning är det viktigt att ersättningen bedöms från medicinska grunder något som just nu vacklar.

Att vi inte nått ett jämställt samhälle är ett stort problem inte minst då det gäller kvinnors hälsa. Det är därför så viktigt att både politiken styr mot jämställdhet och att statliga myndigheter verklige lägger vikt vid att analysera och åtgärda när det blir tydligt att det finns skillnader utifrån kön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.