Mår du dåligt så måste du få hjälp!

Igår presenterade Centerpartiet sitt förslag att satsa 1,2 miljarder för att människor ska få snabb hjälp utan remiss psykisk ohälsa. Idag är det svårt att få hjälp om man har ”lättare” psykiska bekymmer men får man då ingen hjälp kan det snabbt bli tyngre.
Vi behöver bli mycket bättre på att fånga upp och behandla den psykiska ohälsan som är det vanligaste hälsoproblemet idag.

Idag är det främst unga tjejer och kvinnor som mår dåligt. De flesta pga stress och svårt att få vardagen att gå ihop. Omkring 90 % av alla som är sjukskrivna pga psykisk ohälsa så beror deras problem på stress.

Det Centerpartiet nu föreslår är att det ska vara lättare att få hjälp snabbare. Satsningen läggs på att stötta landsting att stärka upp vårdcentralerna. Hjälpen kan innebära enklare samtalsstöd av exempelvis samtalsterapeut eller kurator.

Jag är övertygad att du som jag känner människor i vår omgivning som mår psykiskt dåligt. Det är svårt att vara vän, anhörig eller kollega när en människa mår dåligt och inte får professionell hjälp. För det finns ju hjälp, det gäller bara att få den.

Jag hoppas det här förslaget blir verklighet om inte nu, så efter valet i höst.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.