Inlandsperspektiv vs kustperspektiv!

Skrev igår i Vk: Bortglömd vård i inlandet
Insändare.(2018-03-14) Det är bra att media uppmärksammar det som händer när det gäller offentlig service i inlandet. Det är allt för ofta ett storstadsperspektiv inte bara i politiken utan även i media.

Det jag dock önskar mig av journalisterna vore att fråga lite mer och att fråga de som berörs mest. De kunde ha ställt frågor till personalen, vid folktandvården i Sorsele, om de varit involverade i försöken att rekrytera? Om de känner till några tandläkare som skulle vilja jobba i Sorsele eller om de har några idéer på hur man skulle kunna jobba med rekrytering.

Allt för ofta sker saker som rör en arbetsplats inom landstinget långt från den plats det handlar om. Att styrningen av landstingets verksamheter i inlandet sker från Umeå skulle kanske må bra av att involvera den arbetsplats som berörs mera, så att lokala förutsättningar och idéer kommer fram.

Sorselebor har kontaktat mig och berättat vad de känner till och vad de tycker har varit fel den här gången från landstingsledningens sida. Den skepticism som vi inlandsbor känner för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiets ledning av vården är berättigad. Under den här mandatperioden har de fattat beslut som slagit hårt mot oss som bor i inlandet.

Akutplatserna i Dorotea där Doroteaborna engagerade sig dygnet om tillsammans med när ambulansen som blev en akutbil i Åsele skulle man kunna göra ett filmmanus av. Ett filmmanus om hur centralisering och stordrift slår ut den demokratiska tanken om likvärdig vård.

Jag hoppas nu, när det låter som om Socialdemokraterna insett att det är val i höst, att de även drar tillbaka uppsägningarna av tandsköterskorna. Mig veterligen har det ännu inte skett trots att landstingsrådet Peter Olofsson sagt att de nu ska storsatsa på rekryteringar.

Det behövs ett mer långsiktigt arbete där man försöker från alla håll att klara kompetensförsörjningen i välfärden i hela länet. Både landsting, kommuner och företag måste samarbeta för att rekrytera i framtiden. Vi har vetat i många år att det kommer att vara svårt att få fatt på folk att anställa. Det är inte en ny fråga.

Det kommer att krävas både mer av samarbeten mellan det privata och det offentliga, mer anpassade utbildningar och det kommer att behöva jobbas mer med de studenter som läser till de yrken som det är brist på. Norrbottens landsting har varit mer förutseende och jobbar med att bygga relationer med tandläkarhögskolans elever. I Västerbotten verkan landstingsledningen tro att det räcker med att Umeå är en utbildningsort.

Det behövs ett nytt ledarskap i landstinget för att få en likvärdig vård i hela länet.

Maria Kristoffersson
centerpartiet, Vilhelmina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.