Regionfullmäktige för sista gången i Skellet!

Idag är det regionfullmäktige i Skellefteå. Sista gången den här församlingen träffas i den här stan. Efter nästa val så är det ett annat gäng människor i den då nya regionkommunen, som vi ska välja folk till i höstens val.

Idag pratar vi om året som gått och hur det gått ihop ekonomiskt. En fjärdedel av det region Västerbotten jobbat med är projekt som IT Västerbotten. Man har även tagit fram en regional livsmedelsstrategi. Något som vi i Centerpartiet föreslog att det skulle göras. Då fick vi nej på vårt förslag men nu har man ändå tagit fram en strategi. Lite snålt att inte säga ja, då vi föreslog, det när man ändå kom på att det var ett bra förslag.

Det är kommunerna och landstinget som finansierar Region Västerbotten tillsammans.
De frågor som berörde mig mest var de kring Bussgods där vi ska gå ihop med två grannlän. Jag är fortfarande besviken att moderaterna och socialdemokraterna i Jämtland sköt ut sig från samarbetet. Det slår mot våra företag på landsbygd om de inte kan få sina varor ut via bussgods. Vi har jobbat länge med frågan i länet och vi är eniga över partigränserna. Jag fick också med mig hela fullmäktige i det förslag jag lade om att ta bort en skrivning som inte borde finnas med i beslutet.

Vi i Centerpartiet var också tveksamma till att vi gör en kulturplan där vi inte har pengar att finansiera allt det vi vill göra. Vi borde koppla mål och medel ihop på ett bättre sätt och prioritera hårdare för vad vi verkligen vill göra då det gäller kultur i hela länet. Mattias Larsson som är centerpartiets ledamot i kulturutskottet lyfter fram att det här måste vi verkligen fundera över.

Det verkar vara en strategi från S sida att inte prata pengar såhär inför valet. Det kommer inte att komma något förslag på budget för den kommande regionkommunen där all landstingsverksamhet ligger, innan valet. Jag tycker det är lite märkligt. Hur ska verksamheterna inom vården, kulturen, kollektivtrafiken och regional utveckling kunna planera för 2019 om de inte får veta vilka pengar de har att jobba med?

Det är ett sätt för socialdemokraterna att slippa berätta för sina väljare vad de kommer att göra efter valet. Jag tror att de kommer att fortsätta centralisera, som är deras grundideologi. Och att dränera de mest glesa delarna av länet även fortsättningsvis om de får behålla makten. Men det vågar de inte berätta innan valet i höst.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.