Det lagom stora sjukhuset

Har varit på utbildningsdag för oss som kandiderar till landstinget/region Västerbotten för Centerpartiet i höstens val. Vi var i Lycksele och fick bl.a. en dragning om Lycksele lasarett, vårt sjukhus. Ett sjukhus som fungerat väldigt bra då det är lagom stort. Känslan är att det är vårt sjukhus, det sjukhus man känner tillhörighet med då det är där man både fött barn, fått vård om sina barn, fått vård och blivit opererats själv och där äldre anhöriga vårdats. Den vision som sjukhuset har gör gott i hjärtat och stämmer väl med den bild av den framtida vården som vi vill se den:

”ETT TOPPMODERNT GLESBYGDSSJUKHUS I FRONTLINJEN DÄR VI TAR TILL VARA PÅ DET STYRKOR OCH FÖRUTSÄTTNINGAR SOM FINNS I INLANDET

ETT AKUTSJUKHUS SOM ÄR EN FÖREBILD FÖR ANDRA GLESBYGDOMRÅDEN ÄVEN INTERNATIONELLT

ETT SJUKHUS DÄR LOKALER UTFORMATS UTIFRÅN VERKSAMHETERNAS BEHOV OCH MED SAMVERKANSVINSTER BÅDE INOM DEN EGNA KONCERNEN, MEN ÄVEN I SAMVERKAN MED EXTERNA AKTÖRER

ETT SJUKHUS MED FLEXIBLA OCH HÅLLBARA LÖSNINGAR DÄR KLIMATSMARTA OCH MILJÖVÄNLIGA LÖSNINGAR ÄR EN SJÄLVKLARHET”

När landstingsledningen införde länskliniker blev det problem. Nu fungerar det här med länskliniker olika utifrån olika verksamhet, bra ibland men ofta mindre bra. Men min tro är att länskliniker kommer att försvinna i sinom tid. Jag har svårt att tro att det ska fungera ultimat och behöver överbevisas om det motsatta.

När Norrlands universitetssjukhus får utmärkelser som bästa regionsjukhus så handlar det om att både Skellefteå och Lycksele hjälper till med resultaten. I Lycksele opereras folk från hela länet liksom i Skellefteå.

Det händer mycket positivt som att man uppgraderar energiförsörjningen, ny ambulanshelikopter, en operationssal för ögonoperationer, bättre och bättre flöden och kompetens när man gör många operationer av samma slag som T.ex. höftleder, gastric bypass och ljumskbråck. Det gör att man kan hålla kompetenser så att akutsjukvården fungerar. Det gör att man kan hålla beredskap även för förlossningsvården.

Men tro nu inte att BB är fredat, det pågår en ständig diskussion kring BB och vi i Centerpartiet ska fortsätta att bevaka och motarbeta de krafter som finns för att lägga ner vårt BB.

Vi fick även en redovisning av den nya helikoptern som invigdes förra veckan. Jag tror att fler helikoptrar kommer att behövas i framtiden för att säkra en likvärdig vård i hela länet.

En mycket bra dag, en dag där man blir både glad och stolt över det arbete och den kompetens som finns vid vårt akutsjukhus och lika stolt och glad över vår gruppledare Ewa-May och hennes sätt att se framtiden an.

Det kommer att bli en härlig valrörelse och det kommer att bli kul att vara med på resan mot ett nytt ledarskap för Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.