Satte du i halsen?

Det har varit många som frågat mig om vad jag menat med att lägga ner AF. Jag menar, lägg ner AF och erästt den myndigheten med något som ger större möjligheter för människor att få hjlp att skaffa sig ett jobb. Jag menar inte att arbetslöa inte ska få hjälp att hitta ett jobb eller att arbetslösa ska bli utan arbetslöshetsersättning. Jag menar att när något bevisligen inte fungerar längre så måste man förnya även om något har funnits ALLTID!

Centerpartiet coh Alliansen vill att matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande ska öppnas upp för fristående aktörer. De som tar på sig att matcha får ersättning utifrån hur de lyckas med att hjälpa den arbetssökande till att få ett jobb. Ju längre bort från ett jobb den som söker är ju högre är ersättningen.

Oseriösa aktörer ska hållas borta med ett stramt regelverk och mycket tydlig uppföljning.

Skattebetalarnas pengar ska användas effektivt. De som idag har problem som gör att de inte kan jobba fullt ut som en funktionsnedsättning ska inte påverkas av det här. För deras del fortsätter det som det ser ut idag.

I min egen kommun har kommunen själva startat en arbetsmarknadsenhet för att kunna hjälpa människor att gå från bidrag till ett jobb. Om vårt förslag skulle gå igenom skulle kommunen få ersättning för de som får jobb. En förening som jobbt med att skaffa människor kontakter och hjälpt människor till ett jobb skulle även de kunna få ersättning.

Det handlar inte om att göra det svårare för människor att få stöd att skaffa sig ett jobb, det handalr om att fler ska kunna hjälpa till och lösa arbetslösheten.

Läs gärna en intressant kommentar: http://blogg.vk.se/maria-kristoffersson-vilhelmina/2018/04/09/lagg-ner-af-2/#comment-3932

6 kommentarer

 1. Bergis

  Matchningen du skriver om kommer ändå inte att fungera eftersom folk inte kan flytta dit jobbet finns pga bostadsbristen. Exempel: Arne har hittat jobb i Uppsala men kan inte ta det eftersom det tar minst 15 år att få en lägenhet i bostadskön. Börja bygga bostäder först. Sedan kan ni angripa de arbetslösa. och Arbetsförmedlingen.

 2. Jonas E

  Det är ju i grunden avregleringen av AF som skapat problemet med AF, och det är ju privata aktörer som gör situationen mer rörig än nödvändigt – hur kan du då förespråka mer av det som är problemet ?.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Vad pratar du om för avreglering? Det är Af som är myndigheten som har ersättning från staten att förmedla jobb.

   • Jonas E

    Avregleringen av AF skedde 1992 – det var ju då vi fick dessa avarter med personaluthyrningsföretag och liknande istället för att ha egna anställda !.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det uppdrag som Af har att få människor i arbete ligger på Af. De är både myndighet och servicefunktion, en kombo som inte fungerar bra. Det är af som har ansvaret för de som är arbetslösa och du måste gå till af för att få a-kassa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.