Valårspolitik!

Idag var det fullmäktigegrupp, då träffas alla som är ledamöter i kommunfullmäktige för att förbereda de frågor som kommer vid nästa fullmäktigemöte. Idag är de främsta frågorna ekonomi.

Det är klart att ingen politisk ledning vill skära ner i skolan, äldreomsorgen eller individ och familjeomsorgen ett valår. Det är klart att socialdemokraterna i Vilhelmina vill få mer pengar i budget nästa år för att slippa lägga förslag på att spara detta år. De är ju de som har styrt de sista åren. Det är klart att de förslag som läggs på besparingar är såna som känns omöjliga att genomföra, då vill ju ingen ta beslut att spara. Det är klart att den här budgethanteringen som man föreslår, att lägga mer pengar i ramar till nämnderna och ta pengar från ladorna/resultatutjämningsreserven, är politik!

Årsredovisningen för 2017 visar att alla verksamheter gjort av med mer pengar än man haft. Det är ett minus på 27 miljoner. Men även detta år så går Sverige bra ekonomiskt och de svenska företagen går bra, det ger skatteintäkter till staten och kommunerna. Många jobbar och betalar skatt. Det är högkonjunktur och det gäller att nu samla i ladorna inför kommande år. Att samla i ladorna är ett annat sätt att säga samma sak som att säga att kommunen lägger pengar i resultatutjämningsreserven. Rur är Samma sak som lador alltså!

Migrationsverkets pengar har varit över 18 miljoner högre än vad kommunen hade i sin Budget för 2017. Sen blev kommunala statsbidrag och skatteintäkterna även de 9,8 miljoner mer än vad kommunen hade i budget. Från 2012 har intäkterna från Migrationsverket ökat från 12 miljoner upp till 90 miljoner 2017. Ekonomichefen säger att Kommunen har varit dopade av Migrationsverket där kommunen haft fördelaktiga ersättningar fram till 2017. Nu är det helt andra bullar och det är mycket kärvare att få ersättning för det som kommunen gör åt Migrationsverket.

Allt det här tillsammans gör att kommunen går plus på finansieringen. Mer pengar in än ut alltså. Det blir ett problem att år efter år så får vi veta att det är kris och panik i kommunens ekonomi och sen räddas kommunen upp av att finansieringen ökat, som nu pengar från Migrationsverket. Det gör att de som jobbar i kommunen känner sig lurade av ropen efter vargen. Och nu kommer vargen igen. Det är dax att spara.

Det som oroar mig mest av dagens redovisning är att kommunalskatten minskar med nästan 6 miljoner. Det är alltså mindre skatt från oss som bor i kommunen in till kommunen. Det är oroande på riktigt då det pekar på att det blir färre som betalar skatt och att många har låga löner i jämförelse med andra kommuner. Den kurvan måste brytas. Samtidigt ser vi att andelen äldre av befolkningen ökar och att allt fler medborgare blir beroende av äldreomsorg. Kommunen har under 2017 minskat med 18 invånare. Det är svårt att få utbildad personal och kompetenser saknas inom flera yrkesområden. Så det finns en hel del utmaningar att bita i.

Budget 2019
Nämnderna har jobbat med sina budgetförslag för nästa år. Utbildningsnämnden har skruvat ner sitt underskott med 11 miljoner och socialnämnden med nära 4. Det var vid start totalt 67 miljoner som fattades. Nu fattas ungefär 16 miljoner nästa år i budget.

Socialnämden ser att de behöver 4 miljoner för att inte behöva lägga sånt som inte är lagstiftat. Utbildningsnämnden ser att de behöver 12 miljoner för att inte behöva säga upp, skära ner och lägga ner.

Det är klart att ingen politisk ledning vill skära ner i skolan eller äldreomsorgen ett valår. Det är klart att socialdemokraterna i Vilhelmina vill få mer pengar i budget nästa år för att slippa lägga förslag på att spara detta valår. De är ju de som har styrt ekonomin de sista åren. Det är klart att de förslag som läggs på besparingar är såna som känns omöjliga att genomföra, då vill ju ingen ta beslut att spara. Det är klart att den här budgethanteringen som man föreslår, att ta ur ladorna för att lägga mer pengar i ramar till nämnderna, är politik.
Valårspolitik!

2 kommentarer

 1. Viveka Abramsson

  Har vi tagit del av samma underlag?
  Styrelsen och nämnderna har ett överskott på 14,7miljoner och resultatet är + 27 miljoner. Hur kan du få det till att verksamheterna gjort av med mer pengar än de haft och att det är ett minus på 27 miljoner?
  Justering av ramarna är inte unikt för att det är valår, det görs i stort sett varje år efter budgetberedning och remissomgång och om det är som du beskriver det så vore det intressant att ta del av vilka förslag ni har kommit med i styrelsen och nämnderna. För utbildningsnämndens del så var det ett enigt beslut att begära utökad ram på ca 12 miljoner, så det är inte bara socialdemokraterna som vill få mer pengar i budgeten nästa år.
  Sen en liten rättelse; utbildningsnämnden och socialnämnden har inte skruvat ner underskottet med 11 respektive 4 miljoner. Utifrån given ram har vi arbetat ner behoven betydligt mer och siffrorna (12 och 4) är det vi begär i utökad ram för 2019.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det var vad jag hörde ekonomichefen berätta på gruppfullmäktigemötet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.