Fotvården kvar i Vilhelmina

Fick en kommentar på VK-bloggen ”Hej Maria! Nu ber jag dig och de andra som står på Landstingslistan att rädda Fotvården kvar i Vilhelmina, av både medmänskliga och ekonomiska skäl. Vi måste vara rädda om den vård som vi ännu har kvar. Dessutom gäller det ett företag på orten. ”
Det är precis så man känner, att nu hotas vården i inlandet igen. Det triggar igång kamplusten och försvarsmekanismerna för inlandet.

Jag hade även läst en insändare i folkbladet från Lars-Åke Holmgren i Skansholm som skulle behöva åka till Lycksele för att få fotvård och tänkte men vad är detta?!! Det kan ju inte stämma, vara rimligt eller möjligt. Så jag sökte chefen vid landstinget för att få ett svar, fick svar ett par dagar senare. Har även pratat med andra som är involverade i frågan.

Jag har pratat med Lars-Åke som berättar att han träffat flera som var i samma situation som han när han nu åkte till Lycksele för att få sin fotvård. Människor från Sorsele och Norsjö som även de fått åka taxi till Lycksele för fotvård.
När jag ringer Lollo, som driver Lollos fotvård, så berättar hon att hon fick beskedet med EN veckas varsel. Hon har som den goda företagaren med servicekänsla hon är, ringt runt till sina kunder som berörs. För att berätta för dem att från och med nästa vecka bidrar inte landstinget till den fotvård du får hos mig. Kunderna har blivit förtvivlade och förbannade och uppgivna. En del har valt att själva bekosta mer-kostnaden och sagt att de stannar kvar.

När jag forskar i detta och pratar med chefer i landstinget ser det ut som om patienter i Vilhelmina fått fotvård utan medicinsk bedömning. Behöver man vård så ska man få vård men är det fotvård utan medicinskt behov så får man bekosta den själv. Så är det ju, egenvård får var och en ta ansvar för. Vårdens resurser ska gå till den som är sjuk. Är man sjuk och behöver vård utifrån en medicinsk diagnos så ska man få det.

Jag har fått löften att ingen som behöver fotsjukvård ska behöva åka till Lycksele för att få den om det visar sig att man kan få den på hemorten. Bra, tänker jag. Det handlar ju inte enbart om landstingets patienter. Det handlar om en service i samhället.

Lollo säger att det är ett stort bortfall ekonomiskt då det rör sig om ungefär 40 % av verksamheten. Om landstinget som är en viktig kund drar undan sitt uppdrag minskar underlaget för ett företag att kunna verka i inlandet och servicen för oss som bor här minskar. Det finns ingen samhällsnytta i det.

Jag har förstått att ansvaret för fotsjukvård ligger i sjukhusens ansvarsområde, dvs Lycksele lasarett i inlandet, medan primärvården har ansvar för patienten i övrigt. Det är så stor ekonomiska problem i landstinget så det måste till något annat än sparande i alla led. Det krävs rejäla reformer för att få en hållbar vård i hela länet. Ett sätt som vi i Centerpartiet driver på är för att den nära vården, dvs sjukstugorna ska ha mer resurser. Att det är där vi ska klara av det mesta av vården. Vi ser också att det är bra mad fler företag i vårdbranschen.

Vi får hjälpas åt att hålla koll på vården i inlandet.

8 kommentarer

  1. Sahara Sopskaft

    Jag skulle beställa tid för fotvård den här veckan. Fick till svar, från och med i morron är det indraget för remisser. Det är Lycksele som tar över. Är landstinget konkursmässiga och måste spara in på de som har diabetes m.m eller på annat sätt inte själv kan sköta sina fötter.

    Vad menar du, går det att ändra i det här?

    Tack för ditt engagemang i vilket fall. Sossarna lyser med sin frånvaro, som vanligt. Naturligtvis, det är ju dessa som styr Landstinget och hela Västerbotten. I motsats till vad de vill påskina är det dom starka i samhället de gynnar.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag tycker du ska kontakta vårdcentralen och fråga dem. Jag fick löften om att man inte skulle behöva åka till Lycksele utan att man skulle få vården på sin hemort. Kanske har vårdcentralen ordnat så att de kan hjälpa dig eller så köper de tjänsten av företag som kan fotsjukvård.
      Hör av dig om det inte funkar….

  2. Evy Lindström

    I Dorotea var vi utan fotvård i över ett halvår p.g.a.sjukdom.Hur det är idag känner jag inte till.Ingen vikarie tillsattes,ingen annonsering av landstinget.När vi frågade verksamhetsansvarig var svaret att ”man vet ju inte hur länge man blir borta”.Att åka till Lycksele för fotvård blir ju en kostnad både för
    landstinget,men även för patienten.De som bor i särskilt boende och demenspatienterna,som kanske är mest i behov av fotvård,är det rimligt att åka 28-48mil för medicinsk fotvård???Är det inte bättre att fotvårdaren åker till hälsocentralerna resp. äldreboendena med schemalagda mellanrum,och behandlar remissade patienter?Före valet 2014 erbjöd Peter Olofsson ett kontrakt med de kommuner som hade S-styre,att om det blev S i kommun,landsting och riksdagsval(Vilhelmina) ex.vis skulle inga neddragningar ske.Leta fram det!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ja tror att ansvaret for fotsjukvprden borde ligga på vårdcentralerna som har kännedom om sina patienter, inte på sjukhusen.

  3. Ann-Sofie Gavelin

    Tack Maria! Det här är mycket viktigt! Ofta handlar det också om äldre och sjuka medmänniskor, som får det mycket tungsammare, eller inte orkar med resorna till Lycksele. Landstinget ska inte misstro, utan vara tacksamma över att vi har en så professionell fotvård are här på orten.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag försöker påverka allt jag kan. Det Ri liga är att den nära vården stärks och att man reser så lite som möjligt. Det blir ju bäst för alla.

  4. mary rönnberg

    Detta är ju vansinne att behöva åka med buss till Lycksele kl halv sju på morgonen och åka hem kl halv tre för att sköta sina fötter när det finns en fotvårdare som kan göra detta i Vilhelmina. Detta måste väl bli dyrare för landstinget.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ja, du har så rätt. Jag har pratat med tre chefer och alla de lovar mig att detta är ett misstag. De som har rätt till fotsjukvård ska inte behöva åka till Lycksele om det hår att få i Vilhelmina.

      Jag fortsätter jobba med frågan och berättar här på bloggen vad som händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.