Siksjönäs och andra byar

Igår startade Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Då passade vi på att presentera fem förslag för att landsbygden ska få bättre förutsättningar, bli enklare att leva, bygga och driva företag på landsbygden. Idag är det regler och byråkratiskt krångel så fort någon vill göra något på landsbygden. Starta ett företag, bygga eller bara leva sin dröm.

Då det gäller att bygga vid en strand så är det tvärstopp. I Arjeplog skulle varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand var att bosätta sig intill. Då är det inte rimligt att samma regler ska gälla i Arjeplog som på västkustens eller i Stockholms skärgård.
Så vi föreslår att staten lämna över ansvaret för att peka ut skyddsvärda områden i glesa delar av landet till kommunerna. Vi föreslår också att det ska vara lättare att bygga en verksamhet på en gård. Tex som Ida Oderståhl i Siksjönäs gjort med sitt mejeri.

Det finns möjligheter som vi måste stötta inom turism och besöksnäring. Dåå måste det vara enkelt att få göra det man brinner för och lägga energin på det istället för på krångel. Bygga till ett café, en affärslokal eller vad det nu är man vill erbjuda, cykel eller kanotuthyrning kanske. Eller varför inte ett litet pensionat. Idag måste man få hotelltillstånd av polisen för att få hyra ut ett rum för turister. Vi tror att poliser gör annat bättre än att hantera om folk vill öppna sina hem för turister och besökare.

Vi vill också att den som har en gård som tillverkar något ska kunna få sälja det på sin gård även om det handlar om öl. Idag växer microbryggerier som svampar ur jorden. De har dock stora problem att få sina varor till försäljning. Med tillåten gårdsförsäljning så kanske det skulle skapas fler jobb även hos oss.

Centerpartiet tror på entreprenörskap och närodlat beslutsfattande. Vi tror på människors inneboende drivkrafter och förmåga att forma sina egna liv. Därför driver vi sedan vi bildades en politik för att hela Sverige ska leva. Så kom med och driv på framåt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.