Förberedelser inför fullmäktige

Idag har det varit gruppfullmäktige där vi som är ledamöter i kommunfullmäktige träffas för att gå igenom de frågor som ska beslutas om. Vi fick en genomgång av ekonomin för det här året så här långt. När man tittar på hur det gått de 4 första månaderna kan man få hicka då det visar att det gjort av med mycket mer pengar än vad som finns. Men allt är inte inne i redovisningen ännu.
Det är kul att lyssna till den nya ekonomichefen Niklas, som förklarar och visar bilder som gör det lättare för oss att förstå hur ekonomin löper och vart det finns bekymmer. Det är inte så enkelt att se hur trenderna går, vart lutar det och när ska vi dra i handbromsen. En av trenderna är att personalkostnaderna ökar i en takt som vi inte klarar.

Det är viktigt att se vad som händer över tid och vi vet att det kommer tuffare tider enligt alla förståsigpåare i den kommunekonomiska världen, som Sveriges kommuner och landsting. I region 10 gruppen med tio inlandskommuner så har man tagit fram ett antal nyckeltal där man kan se och jämföra hur det ser ut i dessa kommuner. Det är bra och kan vara nyttigt för att se hur man kan styra om ekonomin.
Vi har även pratat om utbildningsnämndens lokalbehov, om nästa års budget, förkortad arbetstid, hur partierna använt sina partistöd, laddstolpar för elbilar, kommunal vuxenutbildning, hjälpfunktion för kommunmedborgare som behöver överklaga myndighetsbeslut och hur politiken ska organiseras efter nästa val.

Det Finns motioner som lämnades in för 5 år sedan som besvaras först nu, flera motioner som inte redovisats och förslag som gått igenom i fullmäktige men inte genomförts. Lite kul och annorlunda är att kommunens politiska ledning själva lämnar in en motion till fullmäktige. Det brukar inte ske då det är ju de som styr. Det är dock en motion som vi är jätteglada för då det är en fråga vi drivit på i alla tider, att underlätta för lokal upphandling. Det vore bra om vi hade ett system för motioner och förslag så att alla blev utredda och besvarade inom rimlig tid och att det fullmäktige beslutat verkligen blir gjort.

Vi pratade om att det skulle vara bra med nån sorts stimulans till de som utbildar sig till bristyrken som sjuksköterskor, lärare och andra yrken inom kommunen där det finns brist.

En varm och solig dag där vi passade på att åka ut till Martin Bergmans Gårdsbutik och åt torskrygg för 95 kr. En fantastisk fisk som i storstan skulle ha kostat minst det dubbla. Otroligt fin mat serverad vackert och i en härlig sommarmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.