Fredrik Reinfeldts fyra trender

Öppna era hjärtan!

Fredrik Reinfeldt var med som föreläsare på Mötesplats Lycksele i veckan och pratar om förändring. ”Ställd inför förändring som påverkar ditt egna liv är inte så kul, förändring tenderar att vara bra för andra. ”

Vi vill ha förändring men när det krisar rejält så vänder man sig till sina ledare och säger frys allting, bevara och rädda det vi har tills det onda gått över. Då är förändring ett hot. Vi tror att vi styr förändring och att vi kan ha kontroll.

Han säger att när han var med och drev på och förändrade Moderaterna så var det de som inte ville se förändring. Globala förändringar kommer inte att stanna upp, gå att kontrollera eller styra. Det gäller att hantera förändringar och förstå vad som sker.
Han ser fyra olika trender som påverkar oss i länet.

1. Det kommer en teknisk digital revolution som ställer om vårt sätt att leva, göra affärer och kommunicera. Det går fort och påverkar allt i det sätt vi lever. Företag kommer att växa, dyka och slås ut snabbare än tidigare. Automation, robotar och annat förändrar mänskligt liv.

Om 20 år så är 47% av de amerikanska jobben borta, i Sverige är det än högre siffror. Kanske mer än hälften av de typ av jobb vi har idag är borta om 20 år. Men det växer till fler jobb i andra ändan. Det sker ett förändringsrykk som inte bara är utifrån teknik.

2. Urbanisering, människor i mindre kommuner söker sig till den större staden. Det är en av de starkaste trenderna idag i världen. I Indien flyttar 400 miljoner människor till de städer som inte ens finns idag. Folkomflyttning som inte beror på vart jobben finns. Urbaniseringen drivs främst av kvinnor som söker ett nytt liv, frihet, valfrihet, mänsklig kontakt är de som driver urbaniseringen.

3. Globalisering innebär att det som sker i världen påverkar oss oavsett vart vi bor. Tudelning och komplicerad värld. Det göra livet tas för givet samtidigt som en rad globala konflikter finns som vi inte ser någon lösning på. Stora krig har förändrat mänskligheten genom historien. En ny världsordning kommer in efter andra världskriget. En värld dominerad av USA men fri och öppen handel som levererat frihet och välfärd. Nu rivs detta ner, Trump säger Amerika first, nationalism i vår tid, vi och dom, de andra som inte ser ut som vi, vi som känner varandra, är lika, förstå varandra, vi och dom ska skiljas åt. Världens största upphandling sker nu av cement för att bygga en mur.

Han tror inte på den fria öppna handeln som lade grunden för att handelsavtal hålls. Att små länder kan exportera det vi är bra på, sälja det vi har. Trump säger att det ska brytas ner så att Amerika får de bästa avtalen. Inga avtal med EU, han vill ha ett underkastelseavtal där Amerika går först. Merkantilism i dess tydligaste form. Att mäta plus eller minus i handel mellan länder är det sätt Trump mäter om man är vän eller fiende. Om alla länder tänker såhär vad händer då?

De små ekonomierna som Sverige märker att den inhemska handeln inte räcker till, det är ett verkligt hot mot Sverige.

Brexit är samma sak, drömmen om att komma tillbaka till 1850 och det brittiska imperiet. Vi och dom! Inte vi! Italien som varit det mest EU positiva landet har nu uttalat Italy first! Vi och dom! Vi ska före alla andra. Det finns även partier i Sverige som går åt samma håll, Sverige först! Vi och dom!

Kina växer fram som en världsmakt. Drömmen om den starke mannen, mannen med total kontroll, evig makt, hela sitt liv. Han säger vi förbereder ett övertagande av världen. Ett enpartisystem, ett Kina, vi och dom! Vem vinner slaget mellan USA och Kina?

4. Förändringen av det mänskliga livet, vi blir fler och vi lever längre. Vi var 1 miljard på 1800 talet, nu är vi 7,5 miljarder människor. Världsbefolkningen växer men Europas befolkning krymper. När vi får det bra så föds färre barn. Om födelsetalet är mindre än 2,1 så växer inte befolkningen. I Sverige är den på 2 i Kina är den på 1,7. Afrika är den kontinent där befolkningen växer. En befolkning som får samma levnadsstandard som vi. Som vill se, som vill köpa, som vill uppleva. Om vi i Sverige stänger till gränsen med Peakchild i minnet, där befolkningen inte växer, så får vi ett äldreboende av hela landet.

Mycket av de vi lärt är bra men vi måste tänka om. De jobb som våra barn kommer att jobba med finns ännu inte.

Det pratas om att vi i inlandet inte har det som behövs i framtiden. Men det är tvärtom, vi hittar lösningarna. Det som kommer att förändra är de äldre vars behov kommer att ta över. De äldre och dess önskningar kommer att styra tillväxten. De kommer att ha kraft och resurser att skaffa det de behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.