Hur blir det med fotvården??

På tisdag under landstingsfullmäktige kommer jag att ställa den här frågan till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson.
”Hej Maria! Nu ber jag dig och de andra som står på Landstingslistan att rädda Fotvården kvar i Vilhelmina, av både medmänskliga och ekonomiska skäl. Vi måste vara rädda om den vård som vi ännu har kvar. Dessutom gäller det ett företag på orten. ”
– Så löd ett av de meddelanden jag fått utifrån att Lars-Åke Holmgren i byn Skansholm skrev en insändare i Folkbladet som startade en våg av reaktioner. Lars-Åke Holmgren skulle behöva åka till Lycksele för att få fotvård istället för att fortsätta hos Lollos fotvård där han gått i över 10 år.

Jag har pratat med Lars-Åke som berättar att han träffat flera som var i samma situation som han när han nu åkte till Lycksele för att få sin fotvård. Människor från Sorsele och Norsjö som även de fått åka taxi till Lycksele för fotvård.

När jag ringer Lollo, som driver Lollos fotvård, så berättar hon att hon fick beskedet med EN veckas varsel. Hon har som den goda företagaren med servicekänsla hon är, ringt runt till sina kunder som berörs. För att berätta för dem att från och med nästa vecka bidrar inte landstinget till den fotvård du får hos mig. Kunderna har blivit förtvivlade och förbannade och uppgivna. En del har valt att själva bekosta mer-kostnaden och sagt att de stannar kvar.

När jag forskar i detta så ser det ut som om patienter i Vilhelmina fått fotvård utan särskild medicinsk bedömning. Jag har förstått att ansvaret för fotsjukvård ligger i sjukhusens ansvarsområde, dvs Lycksele lasarett i inlandet, medan primärvården har ansvar för patienten i övrigt.

Min fråga till landstingsstyrelsens ordförande är: Kommer människor i inlandet att kunna känna sig säkra med att de får den fotsjukvård de behöver på sin hemort i fortsättningen?”

Vill du höra hur det gick så kolla filmerna på facebooksidan Rättvis vård i inlandet Maria Kristoffersson till landstinget. Jag silmar och lägger ut allt eftersom…

3 kommentarer

  1. Kurre

    Enligt de källor jag har fått till mig har Lollo kvar sin fotvård, men inte genom landstinget. För att komma under behandling som inte berör Lollo utan landstinget måste man först ha remiss från sin vårdcentral. Där görs bedömningen om du har mycket dåliga fötter, sprickor och dyl och då blir det Umeå. Inte Lycksele.
    Samtidigt har det gjorts besparingar för dem som har typ2 diabetes med provstickor som tidigare varit fria oavsett antal. Nu får man endast en burk med 50 st i. Är det rimligt det skulle ge några stora besparingar i båda fallen. Jag tycker det är rent av småaktigt av landstinget. Bor man inte i Umeå eller dess närhet verkar Peter Olofsson och landstinget tycka man får klara sig bäst man vill. Det är ju så småaktigt såååå.
    Det måste brista i landstingets ledning någonstans, man klarar inte av sjukvården trots regeringen ideligen pumpar in pengar. Fortsätter det i den här riktningen skjuts kostnaderna mer och mer över på patienten. Vad ska vi då med en stor organisation som landstingen om de inte kan utföra grundsjukvård?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Så är det. Det finns ännu inget avtal som gör att de som har medicinsk fotvärd kan få den hos Lollo. Det sitter fast någonstans. Jag hoppas få svar på tisdag- på fullmäktigemötet.

  2. Ann-Sofie Gavelin

    Det här är det mest ”begråtansvärda” försök till undanflykter av landstinget!
    Klarar sjukvården inte längre av att göra medicinska bedömningar? Har de inte en ekonom som klarar av att räkna ut var ekonomin hamnar om man inte tar tag i saker medan tid är? Den viktiga diabetesfotvården mm. ALLA med behov orkar inte resa längre sträckor ens så ofta som behövs. Och då vi dessutom har en så kunnig fotvårdsspecialist på orten, som landstinget kan köpa tjänsterna av. Även till kringkommunernas patienter så att det blir måttliga resor.
    Och människan med behoven då!!! Vem bryr sig? Vem ska bry sig?
    JA! det mesta läggs/har lagts över på patienterna! Och jag tackar Gud att jag inte har diabetes också, då jag 2017 hade en bruttoinkomst på 111 500:- och betalade 16 746:- i skatt och jag lär inte vara ensam!

    Vilken läkare med dyrbar utbildning/ gedigna kunskaper vill arbeta, och som har ambitionen och vill ha stimulans av att både använda kunskaperna och att hjälpa människor?

    Tack Maria för att du kämpar! Och tar reda på fakta! och ger information.
    Ann-Sofie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.