En vill ju klara sig själv!

I onsdags var det Centerpartiets dag i Almedalen och en mängd olika förslag presenterades. Vi går till val på att reformera arbetsmarknaden. 100 000 utsatta, huvuddelen av dem nyanlända, ska kunna komma in på arbetsmarknaden nästa mandatperiod är tanken med våra förslag.
Du kan gå in och läsa mer på centerpartiet.se.

Det vi säger är att Sverige inte ska fortsätta vara bland de sämsta i klassen på att få nyanlända i arbete. Där har vi misslyckats om vi jämför oss med andra länder som tagit tillvara nyanlända på ett mycket bättre sätt än vad vi har gjort. Vi ska ha höga förväntningar på både de nyanländas ansträngning satt vilja komma in i jobb och vi måste ställa krav även på samhället. De människor som kommer hit måste kunna få komma in i ett jobb. Vi i Centerpartiet ser människors potential och vill att vi ska ha högre ambitioner än vad vi har idag. Så några av de förslag som lagts fram idag handlar om just detta, att få folk i jobb.

Tankar i det vi föreslår är att de som kommer ska gå igenom ett integrationsår som är intensivt. Det krävs minst 50 timmar i veckan. Efter att man gått igenom integrationsåret ska de nyanlända ha grundläggande språkkunskaper, yrkesfärdigheter som funkar i en svensk kontext och förståelse för det svenska samhället, för att kunna ta ett jobb och stå på egna ben.

Centerpartiet vill satsa 2,6 miljarder på det här som vi kallar En svensk nystart. Det ska finansieras genom att de nyanlända själva får låna till sin praktik och sina språkstudier. Det är en viktig signal om att det också kräver egen ansträngning för att kunna etablera sig i Sverige.
Många inlägg i sociala medier handlar om just orättvisa. En orättvisa om att nyanlända får så mycket bättre stöd från samhället än en infödd person. Sällan är det som påstås sant. Så vill du ta in fakta så gå in på migrationsinfo.se där finns de riktiga sifforna.

Det som är sant är att det är oerhört svårt att komma in i ett jobb och tre fjärdedelar av de arbetslösa kommer från ett annat land. Så kan vi inte ha det. Inte när arbetsmarknaden skriker efter folk som kan jobba. Det måste bli ett smidigare system.
Så det behövs ett nytt ledarskap för Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.