En proppfull biosalong

I onsdagskväll var det debatt mellan de åtta partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet i Vilhelmina. Två personer från varje parti. För Centerpartiet så var Annika Andersson och Ivan Larsson som är de två som toppar vår lista, för ett delat ledarskap.

En debatt där många vill väldigt mycket och lovar både det ena och det andra. Det enda som brinner till är vinster i välfärden. Där V och S gör allt för att få folk att tro att det är de privata företagen som skapar förlusterna i välfärden. Sanningen är att stafettläkarna arbetar inom den offentliga vården. Det största förlusterna i välfärden står den offentliga vården för. De privata vårdcentralerna har fasta läkare. Så om man förbjuder stafettläkare så står den offentliga vården utan läkare. 40 % av befolkningen i sverige går hos privata vårdcentraler så om man nu också ska förbjuda dem hur ska den offentliga vården kunna ta hand om dessa 40%. Centerpartiet har sagt att alla ska ha en fast läkarkontakt utifrån hur man gjort i Norge. Det är det vi vill se med både privata läkarmottagningar och landstingsdrivna.

Annika lyfter tre viktiga saker, barnomsorg på obekväm arbetstid då många pendlar till jobb och den förälder som är hemma behöver kunna få barnomsorg även kvällar och helg. Det adnra är trygg och säker förlossningsvård och det tredje är långtidssjukskrivningar där allt för många kommunanställda mår dåligt. Viktiga frågor som betyder så mycket för så många.
Kommunalrådet sa också att snöröjningen är så mycket bättre nu n är man driver den i kommunal regi. Sanningen är den att den drivs av både kommunens fordon och anställda och företag som kommunen köper tjänster av. Att det idag är bättre än då man bara hade privata företag handlade ju om att kommunen fick det man betalade för. Företagen levererade det de fick betalt för och det kommunen beställt. Så här var det partiretorik och inte kanske hela sanningen.

Jag skrev ner lite kort av partiernas presentation.

Annika berättar att vi bor i en fin kommun men vi har också problem. Dåliga vägar, en krympande befolkning, brist på personal, en ökande, psykisk ohälsa etc. Vi vill få ett starkare näringsliv, enklare och billigare att anställa personal, få fler företag och företag som kan anställa människor. Liknande spelplan för alla i hela kommunen. Centerpartiet vill se ett delat ledarskap där kommunstyrelseordförande rollen går att dela. Vi tror att det är ett framgångsrecept, vi tror att det är så vi tar oss framåt.

Fi pratade om regional orättvisa och att allt går till Stockholm och att de lämnat andra partier.
Kd säger att de vill skapa en attraktiv kommun där kommunal service är viktigt. De lyfter den egna personalen där de vill se extra resurser. Fokus ligger på skolan och vården. Det behövs investeringar i egna lokaler och i flygplatsen. De säger att de vill se återföring av resurser från vattenkraft. Men varför stödjer de då inte oss i den frågan i riksdagen? För de gör de inte.

M berättar om att han gått med i M för dess näringslivspolitik, för inkomster i Sverige, ett liberalkonservativt parti…han läser upp deras partiprogram. Han pratar även mycket om skog.

Politiskt alternativ ser att den kommunala beslutsgången ska vara direkt och öppen. De vill ha lokala röstning i viktiga frågor. De har jobbat i fyra år för jämnare fördelning av resurser mellan landsbygd och tätort. De jobbar för ett generationstänkande i företagandet med självförsörjning och lokal producerat.

Socialdemokraternas representant är stolt och berättar om vad han gjort i sitt liv. Näringsliv och tillväxt är viktiga frågor för S i Vilhelmina. Det ger skatteintäkter som ger välfärd. De satsar på näringslivet där de lagt förslag på ny upphandlingspolicy och livsmedelsstrategi. Bra att de äntligen förstår vikten av detta då C drivit på i dessa frågor i åratal.

Sd berättar att de är nya i politiken, efter 4 år i fullmäktige, men de älskar Vilhelmina. De vill ha en trygg skolgång och att man får välja skola. De pratar även om ålderns höst. Nytt tänk och på bästa möjliga vis och att man kan rösta på dem rationellt!

V berättar att de är ett socialistiskt parti där alla har ett lika värde. De värnar om barn och äldre. Alla ska ha lika, lika behandling. Viktiga frågor är näringslivet även för vänstern. Bra! De berättar om det näringskontor som kommunen har och att de göre tt bra jobb. De lyfter att allt ska drivas i egen regi i kommunen. De lyfter även Malgomajskolan.

De frågor som lyfts är tillgång till kultur och hur stat och region kan stötta kulturen som finns lokalt. Den samiska kulturen, Fatmomakke och Ricklundagården lyfts fram på ett tydligt sätt.

Kommunal service handlar om allt möjligt som sopor, bredband är en annan fråga. Där vill C ha en bättre sophantering i byar och fjälldalar. Vi tycker att bredband är en del av den infrastruktur som alla har rätt till även i byarna.

För min del tyckte jag att de frågor som ställdes kring Eu och Nato inte hörde hemma i den här lokala debatten. Frågorna var inte heller ställda på ett sänt sätt att de visade på de skillnader som ändå finns i hur man driver en kommun framåt. Lätt besviken på upplägget kännde jag att vi kan göra bättre nästa gång för att väljarna ska kunna ta ställning. En statsvetare hade säkert gjort detta bättre.

De som skötte sig bäst var naturligtvis mina partikompisar, än om jag nu är partisk. Tycker även att flera andra partier skötte sig bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.