Italienarna i Klimpfjäll.

Besökte i veckan Veronica Rossi med familj, ny ägare för Klimpfjällsgården tillsammans med sin familj. Hon tar över efter sina föräldrar Franco och Seija Rossi. Så kul att det kommer en ny generation turistföretagare till länet.

Men de möter direkt på problem som borde gå att lösa. För ett år sedan drygt ändrades reglerna för utländska jägare.
Ett hårt slag för Klimpfjällsgården och många andra företag både i Kultsjödalen men i hela inlandet.

Vi kämpade emot i den här frågan som handlar om att Sven-Erik Bucht drivit på för en förändring med hjälp av lobbyorganisationer för att utestänga utländsk jägare från fågeljakt från den 25 augusti till den 15 september. Därefter ska utländska jägare få komma men de första veckorna ska endast gälla för svenska jägare. Det låter kanske bra att låta svenskar jaga först men det får oerhörda konsekvenser för de företag som försöker överleva i en bransch som är beroende av olika säsonger. De utländska jägarna väljer andra länder och kommer inte längre i samma grad.

Det handlar om hyrbilsföretaget, om helikopterföretaget, om hotellet, om campingen, om matbutiken och de som säljer jaktgrejer och friluftssaker. Även samebyarna drabbas då jakten skjuts fram i älgjakts tider och dessutom blir det mindre pengar in på jaktkort.
Att kunna förlänga och variera sina tjänster utifrån säsong är en överlevnadsfråga för företag i fjällen.

När svenska jägare kommer så kommer de inte med samma börs, de handlar inte lika mycket, äter inte ute på samma sätt och hyr inte bilar eller flyger helikopter. Det går inte jämföra. Franco berättade om en gäst som först handlat för 25 000 kr på Jaktia och sen för 20 000 på Risfjells sameslöjd. Det är den typen av kunder som kommer från andra länder, de lämnar inkomster efter sig i de lokala företagen. Det skapar jobb, skatteintäkter och möjlighet att driva företag övriga året om. Fiskecentrum i Saxnäs tex har 1,5 personer mindre anställda pga. minskade jaktinkomster.
Det man kan ifrågasätta är att den utredning som förelåg beslutet så pekade man på att utländska jägare inte var något problem. De skjuter inte mer än de ska, de skjuter måhända en och annan gråsparv då det är en delikatess i Italien.

Det vi nu vill veta är om Länsstyrelsen gjort den utvärdering de lovade göra när detta infördes. Vad tänker ISF Länsstyrelsen göra utifrån de konsekvenser beslutet har fått? Både mot både företag och jakten.

4 kommentarer

  1. Petter Nilsson

    Vet inte om företag skall tjäna pengar på svenska naturen, ser det som en självklarhet att den är tillför främst svenskar. Har du undersökt möjligheten för oss svenskar att jaga i Italien eller Norge? Den existerar i princip inte..

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det var det dummaste jag hört. Det är klart att det finns jakt på andra platser dit jägare reser. De fågeljägare som inte får komma till sverige jagar nu i andra länder. Din kommentar visar hur liten förståelse sd har för små företag på landsbygd. Och dessutom på en förvriden syn på vad som är svenkt och svenskar….

  2. henke

    Tack gode gud att en ändring kom till! Svensk natur skall aldrig säljas ut! Tyvärr kan man i lika många fall peka på tillfällen där utländska jägare (som inte har en relation till området och som ofta inte bryr sig om området mer än under deras besök), jagar innan tillåten jaktstart, går över tillåtna kvoter eller jagar med hundar som inte hade släppts av inhemska jägare.

    Vet inte om du är fågeljägare men det är inte trevligt med folk som skjuter mot dig, 4-5 hundar som går sök i bredd, eller kullar som följs efter till ingenting återstår. Har hört talas om guider som haft grupper men som efter något år börjat jaga på egen hand då man vet hur det fungerar.

    Enda lösningen som enligt mig hade gått och som jag tror på är att utländska jägare endast fått jaga med certifierad jaktguide med ev. ”egna” kvoterade områden (gärna fina sådana) . Denna guide hade fått ansvara att regler efterföljs och på så vis fått en förvaltningsplikt över områden som är ens levebröd. På så vis hade vi dels fått en jakt med eftertanke och samtidigt skapat arbetstillfällen.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      De jobb som jakten skapar i fjällkommunerna är ovärderliga. Det verkar få förstå. Att de jägare som kommer bidrar tilla tt företag kan verka året om, kan behålla anställda och får en omsättning som gör att de kan leva vidare. Det du säger stämmer inte med det de som jobbar med dessa jägare i skogen säger. Prata med några av de företagare som jobbar med frågan så får du en annan bild. De utlänska jägar´na bidrar till lokalsamhällen på ett ovärderligt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.