Imorgon bestämmer du hur framtiden ska se ut!

Vi som bor i västerbotten har den senaste mandatperioden fått uppleva hur samhället drar sig tillbaka. Polisen som har en enda patrull i hela södra Lappland gör att du inte kan lita på att du får hjälp om du behöver den. När ambulansen först blir en akutbil och sedan står helt obemannad, när all personal vid folktandvården i Sorsele blir uppsagda pga. tandläkarbrist, när Doroteaborna tvingar ockupera sjukstugan för att få behålla akutplatserna så är det olika pusselbitar i ett större pussel. Ett pussel som även socialdemokraterna borde se!

Om man vill se ett helt pussel med en bild av ett levande län så måste alla bitar finnas på plats, passa in med varandra och vara tydliga i färgen. Ska samhället fungera så måste tilltron till samhällskontraktet finnas där, vara stabilt, pusslet helt och tryggheten inte naggas i kanten.

Det pussel som jag och Centerpartiet ser är just så, ljust i färgen, innehåller både företag, samhällsservice, framtidstro och framåtanda. Vi ser det redan nu. Vi ser tilltron till de gröna näringarna, till småföretagen, gårdsbutikerna, fjällanläggningarna och alla de som investerar miljoner i fritidshus i våra fjälldalar. Unga som väljer att bo i en by och små jordbruksföretag som startar upp trots motvind, dåligt företagsklimat och regelkrångel.

Tilltron till att de som idag har makten ska ta ansvar för sin del av samhällskontraktet sviktar. Inlandsbor känner sig övergivna och svikna. Det måste även Socialdemokrater förstå. Även om de skriver fina debattartiklar där de lovar guld och gröna skogar så ser inlandsborna vad socialdemokraterna gör, hur de prioriterar och hur de centraliserar. Problemet är inte vad Socialdemokraterna säger, problemet är det de gör!

Vi måste flytta fokus från stad till hela länet och dess landsbygder. Sommarens torka och bränder har gett insikt om att landsbygden behövs för att vi ska ha mat och att företag ska kunna verka. Aldrig förr har landsbygd, lantbruk och skogsägare fått sådan uppmärksamhet från politiska partier. Centerpartiet har dock alltid stått där och sagt att landet inte får klyvas, att landsbygden bygger Sveriges värden och bruttonationalprodukt. Landsbygden bygger Sverige.

Vi har blivit hånade som bondeförbundet, bönder och lantisar. Så jag ska väl vara glad att andra partier sneglar på vår politik och försöker bli trovärdiga i frågor som gäller landsbygd. Samtidigt som deras politik går åt ett annat håll. Som Sverigedemokraternas politik, skulle de få makt så skulle det vara förödande för landsbygd och glesbygd. Deras retorik säger en sak men deras förslag och ekonomi en annan.

Framtiden för länet och landsbygden ligger i politiken och de värderingar den bygger på. Att se hela länet och hela landet och att stoppa klyvningen både regionalt och socialt. Centerpartiet vill underlätta och riva hinder för att bo, verka och leva på landsbygd. Där är ambulanser i alla kommuner en viktig pusselbit liksom en trygg förlossningsvård, poliser och närvarande samhällsservice.

Att decentralisera handlar om att se hela länet och skapa förutsättningar att ta vara på hela länets och dess medborgares möjligheter. Då måste man se hela pusslet och förstå sitt ansvar för helheten. Det gör inte Socialdemokraterna idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.