Att se både Sorsele, Saxnäs och Ersboda!

Nu är det nya regionfullmäktige på plats, det som vi valde till när vi valde till landsting. Lite rörigt såhär i början att blanda orden landsting och region men från och med årsskiftet ska vi bara säga region Västerbotten.

Revisorerna kom och återigen påpekar att det måste till krafttag då ekonomin är så under isen. De har skickat in ett utlåtande om delårsrapporten som säger att de gillar upplägget och processen i delårsrapporten. Men de varnar för underskotten och kräver att åtgärder vidtas. Underskottet är på 380 miljoner vilket är det största underskottet som landstinget någonsin haft. Hurv!

De har granskat styrning av riktade statsbidrag till förlossningsvård som såg bra ut men granskningen av dataskyddsförordningen visar att där finns det en del att göra.

Vi i Alliansen ställer frågor om lasarettet i Lycksele om hur majoriteten tänker jobba för att klara av personalförsörjningen vid BB? Svaret är att man nu hittat personal för 2019 så att det ser lugnt ut just nu. Det är ju bra men vi måste ha en mer långsiktig lösning och jobba med framförhållning då det gäller kompetensförsörjning.

När vi fick rapport på hälso och sjukvårdsnämnden av de pengar vi fått från staten så fanns inte glesbygdsperspektivet med. Så jag fick in det i det beslutet. Det var ju konstigt då västerbottningarna med så stora avstånd inte hade någon skrivning om hur man ska öka tryggheten för blivande föräldrar i detta glesa län. Detta trots att staten särskilt lyft detta i direktiven. Vi kommer att fortsätta jobba för att stärka trygghet för föräldrar som har långt från BB.

Jag argumenterade för palliativa vård och hospiceplatser i hela länet. Idag finns det hospice i Umeå. Vi måste se hela länet i alla frågor, från småföretagande till specialiserade vårdplatser då det hänger ihop.

Skakade hand med nya regiondirektören, Kent Eliasson. För mig Mats lillebror, Rolfs son och tant Wandas barnbarn. Han har sina rötter i Nästansjö, samma by som jag gick i skolan. Vi resonerade om regionens utmaningar och det kändes bra, som om vi förstod varandra och hade en gemensam vision. Så det blir spännande framåt.

Idag ställde vi frågan om folktandvården i Sorsele. Vi frågade hur det ser ut och om det finns nån framtid för folktandvården i Sorsele? Svaret vi fick var något svävande, det är under kontroll och Sorselevorna ska ha tillgång till tandvård tidvis samt att lokalerna är kvar. Jag känner mig inte särskilt mycket lugnare av svaret.

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Bra jobbat Maria. Skulle behövas många som du från inlandet i RV. RV får INTE bli ett Region Umeå!!! Är själv drabbad av att Folktandvården i Sorsele inte funkar och verkar vara på utdöende. Verkar som att, om den öh blir kvar, enbart skall serva barn, gamlingar på boenden akut och nyanlända. INTE VI SOM SKATTAR OCH HAR DRABBATS AV LANDSTINGETS SKATTEHÖJNINGAR! Förtroendet för VLL ligger långt nere på minusskalan. Blir det någon förändring med Region Västerbottens syn på inlandet!? Jag tvivlar. Men hoppas…..:)

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar. Jag är inte särskilt lugnare av svaret vi fått. Vi behöver hjälpas,åt för att beskriva hur det verkligen ser,ut, vad som händer och hur de drabbar den enskilda. Jag hkommer att fortsätta fråga och följa hur det går. Jag hoppas,även att media följer upp hur det ser ut. Vi får hjälpas,åt att lyfta fram, visa på orättvisor och kämpa för en förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.