Dagen idag var regionens…

Idag är det regionfullmäktiges andra dag. Fokus på plan och budget för kommande år samt val till styrelser och nämnder kommande mandatperiod.

Planen som tagits fram innehåller alla områden som regionfullmäktige ansvarar över allt från bättre och jämlik hälsa till företagande. Planen är tjusig men frågan är hur den ska gå att förverkliga utifrån den usla ekonomin? Jag håller med majoriteten om att vi måste samarbeta och samverka mer. Jag ser dock att det behövs fler än de offentliga, det behövs samverkan mellan regionen och kommunerna men också föreningsliv, kyrkor och religiösa organisationer och inte minst med näringslivet. Vi måste också då ha en plan för hur det ska ske.

Några saker vi i centerpartiet undrar över är när det i planen står att finansieringsplanen inte kommer att hålla och att den behöver revideras. Borde inte finansieringen i en plan som läggs fram hålla?

Det är spännande att gå in i en ny region där de som beslutar är direktvalda av folket. Så om vi inte sköter oss kan vi bli bortröstade i nästa val. Vi ska jobba hårt för att hålla ihop länet och det ska gå att bo, verka och besöka hela länet. Se till att unga kvinnor vill bo i länet. Vägarna måste plogas, polisen måste komma om man blir utsatt för brott, banken måste ta sitt ansvar, tillgång till kultur, vården måste finnas tillgänglig och vi som bor här måste känna oss trygga med det samhället ska leverera.

Vi i centerpartiet vill ha vården mer nära patienten, att vården utgår från patienten och att man har en möjlighet att själv kunna bestämma och göra sina egna val.

Nu när vi går in i en ny organisation har vi möjlighet att jobba för hela länet om vi kan vara överens om att det behövs en Hållbar ekonomi, att vi behöver se över styrmodeller och göra en översyn av allt det vi gör under regionens vingar.

Vi i centerpartiet vill se till att fler vågar starta företag även inom samhällstjänster. Vi vill att vården nära, ska ha mer resurser dvs mer pengar till vårdcentraler och sjukstugor, mer kompetens nära och starkare uppbyggnad för att kunna använda teknik och digitala verktyg för att minska resor och nyttja den mer effektivt.

Vi måste tillsammans både majoritet och opposition se till att vi har respekt för budget där verksamheter har realistiska budgetar utifrån det vi sagt att de ska göra. I flera år har budget inte hållits eller varit realistisk.

Vården måste ställas om, köerna måste bli kortare och politiken måste prioritera hela länet. Utveckling måste till i alla länets kommuner för att klara av framtidens utmanigar som En åldrande befolkning, globalisering, urbanisering, digitalisering, utarmning av samhällsservice och kompetensförsörjning. Det är tuffa utmaningar vi har att hantera och där måste alla hjälpas åt.

Vi måste våga pröva nya lösningar, utvärdera, styra om och utveckla. Om vi inte vågar pröva någonting nytt kommer vi aldrig att gå framåt. Vi måste också våga misslyckas för att lyckas. Fler västerbottningarna måste få vara med och utveckla samhället, vården och servicen, det är då vi tar tillvara alla resurser i länet. vi går framåt.

Jag lyfter i debatten vikten av prestigelöshet om vi ska kunna hitta de lösningar som kan lösa problemen vi har framför oss. Som finansieringen där vi i mänga år levt på att landstingets placeringar på börsen har gått bra. Det kommer att behövas många goda idéer, tankar och förslag för att både kunna leverera det länsborna har rätt till och hålla ekonomin. Då behöver vi politiker både ge och ta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.