Nu tog det stopp…

De senaste veckorna har jag önskat att jag hade varit en fluga som kunde sitta med i de förhandlingar som skett för att få fram en regering. Men så inte. Det har varit både spännande, skrämmande och lite mer än läskigt vad som ska ske framåt.

Annie är verkligen en ledare med dignitet som gjort allt hon kunnat för att nå fram. Hon har ett enat parti bakom sig och vi står verkligen enade. Men S står stabilt fast i sitt och trots att de säger att de vill bryta blockpolitiken inte flyttar på sig för att kompromissa. S tog inte möjligheten till att nå ett brett samarbete över blockgränsen.

Det vi drivit på för att få de två stora blocken att kunna nå överenskommelser i de politikområden som behövs som arbetsmarknad, bostäder, hela landet, arbetsgivaravgifter, skatter och klimatet. Ett av de viktiga områdena för oss Centerpartister är landsbygdspolitiken. Vi har inte lyckats få S att förstå vad som behövs. Vi har lyft bättre infrastruktur, ökade möjligheter att bygga på landsbygden, att få bygga strandnära, om att värna äganderätten och skogen som några viktiga delar. Men det har S inte förstått, utan hellre velat se mer centralisering och urbanisering.

Det har varit klädsamt om S menat något med blocköverskridande politik. Det har blivit tydligt att när S samarbetar så tycker de att det är att de bestämmer och de andra partierna ska anpassa sig. Centerpartiet är vana vid att samarbete är samarbete där man ger och tar. Kommer överens och kompromissar. Som det är inom Alliansen.

Vi har nu som parti gjort det vi kunnat. Verkligen varit prestigelösa och försökt få till de politiska förslag som vi behöver för landet. Men tyvärr fick vi ge upp och överlämna till andra partier att lösa problemet att få en regering för landet. Men vi ger inte upp utan kommer att vara öppna och lösningsinriktade även framöver.

En kommentar

  1. Erik

    Det hade ju varit klädsamt om Stefan Lövfen redan år 2014 då han myntade uttrycket ”fördummande blockpolitik” hade torgfört hur man strategiskt skulle uppnå en blocköverskridande politik. Hitintills har han inte visat vägen. Och ingen reporter har heller varit intelligent nog att ”pumpa” sossarna på hur detta ska uppnås. I stället får Annie och Björklund en massa kritik för sina kravlistor. Man kan inte annat än berömma sossarna för att skyla över detta på centern och liberalerna. Å den andra sidan kanske Annie måste acceptera viss vänsterpolitik för att hålla den ökända vitmaktrörelsen borta från köttgrytorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.