När minus och minus aldrig blir ett plus

Koalitionen lägger vid fullmäktige i måndags en tillitsbaserad budget med mål och resultatstyrning där ramarna styr och ska följas. Koalitionen tog över i sämsta tänkbara läge med ett underskott på 36 miljoner för 2018. Tidigare år har vi tömt alla kassakistor som funnits så det är verkligen barskrapat. För att kunna nå plus minus noll 2020 så ska vi ta fram underlag för året där vi analyserar och följer upp.

Våra tjänstemän ska ta fram hur det ser ut för 2020 och vad som behövs för att nå framåt mot en hållbar ekonomi. De metoderna gör att vi kan styra våra verksamheter för att nå en hållbar kommun. Tex minskat matsvinn som en metod både som metod i sig, som ekonomisk metod och en miljömetod. Så ska vi styra vår kommun, metoder för att nå målen. Ekonomi i balans är målet samtidigt som kvalité i våra verksamheter är ett viktigt mål. Det är mycket jobb som återstår och vi är bara i början.

Det är valår och de flest kommuner skiftar majoritet senare på året jämfört med Vilhelmina kommun som var först ut. Just för att hinna göra arbete både för att forma majoritet, ta fram politiska ramar och ett budgetförslag.

Den gamla majoriteten tycker att vår budget är lite tunn, vilket den är då vi ska jobba på ett annat sätt framåt. Samtidigt som deras budget inte innehåller några förslag som skulle få ekonomin plus minus noll. Inte då som jag kan hitta. Deras styrning 2018 har gett ett underskott på minus 36 miljoner och prognosen visar minus 31 miljoner 2019.

I vårt budgetförslag ligger det ett tidshjul för hur processen ska se ut. Det är olika faser för budgetarbetet under året med både input, styrning, uppföljning, konsekvenser ska tas fram utifrån tänkta förslag och många ska involveras. Vi har tagit inspiration av en av de kommuner som lyckats bra på flera sätt med styrning och det är Nordmalings kommun.

Vi kommer att fortsätta att ta goda exempel från andra kommuner som gjort bra saker, klarat av att leverera service till kommunborna och hålla ekonomin. Det kommer att behövas många goda exempel och nya ideér för att klara av att få Vilhelmina kommun i balans. Då hjälper inga gamla lösningar som levererar minus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.