Nu är jag ilsken!

Möjligheten att vara delaktig i region politiken som inlandsbo sätts verkligen på prov. Idag fick jag ett mail från utredaren vid Region Västerbotten som meddelar att tyvärr kan jag inte delta på mötet imorgon på distans!!! WHAT! Vad är det för årtionde?

Mötet imorgon är två timmar, kl 10.00- 12.00 i Skellefteå. Det är ett utskott under regionala utvecklingsnämnden som hanterar kollektivtrafiken. Ett mycket viktigt område för oss i inlandet.

För mig är det ca 55 mil att köra, det finns inga bussar att ta om man inte vill sova över i Lycksele. Jag får veta att den lokal som kollektivtrafikutskottet ska använda inte lämpar sig för distanslösningar.

Det finns massor av argument för att det här är idiotiskt: Miljömässigt, hänsyn till min och andras arbetstid, säkerhetsmässigt på vinterväg med älg och ren, tekniken finns, alla borde kunna delta på distans som vi gjort tidigare, det är orimligt att inte använda teknik i ett län som lagt stora pengar på att bygga ut bredband, det kostar pengar i reseersättningar och arvoden, så stora avstånd och att ALLA politiker måste kunna delta i de församlingar där man är invald. Vad är det annars för demokrati?

Jag har ringt till ordföfranden Rickard Cartstedt, mailat till chefen på kollektivtrafikmyndigheten och hoppas att det ska lösa sig. Så om jag har tur så inser de att det här är orimligt, plockar fram en dator med Skype eller lägger fram en telefon på sammanträdesbordet….
Förstår ni min frustration?

8 kommentarer

 1. Olle

  Förstår din reaktion, vi inom den privata sektorn har anammat skype och sparat på vårt företag ca 500 000 kr årligen och då räknar jag bara resekostnader. Sen tillkommer förlusten vad gäller arbetstid också. Att inte politiken kan lösa detta är sjukt, men är väl som vanligt, nån ANNAN som betalar.Hoppas de tar bussen till HongKong sen va de nu ska göra där.??

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   TAck för din kommentar. Det offentliga har en hel del att lära av det privata.

 2. Bergis

  Nu när dom ska förpesta atmosfären med en resa till Hong Kong kan dom ju lika gärna chatra en helikopter som hämtar dig. Nu när dom ändå håller på alltså.

 3. Gunder Lindgren

  Hej Maria.
  Med tanke på den teknik som finns idag förstår jag din frustration. Själv läste jag in JÖK:en på distans 2002. 17 år sedan och det fungerade fint. Att inte använda en lokal som är teknikvänlig till dags dato är i min värld korkat, meningslöst och visar på att mycket av vad som sägs avseende miljöaspekten är bara s—-snack. Men tyvärr anser kustborna att vi inlandet ska foga oss i deras ofta korkade beslut och hålla käften.
  Stå på dig och kräv att fortsättningsvis ska det användas lokaler där det är möjligt att fjärrsända möten, speciellt om mötena tar under 6 timmar.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar. I mitt jobb har jag digitala möten varje dag, det funkar alltid! Vi msåte se tilla tt vi blir emr kostnadseffektiva och tidseffektiva i det offentliga vrksamheterna. Det msåte bara till.

 4. Jörgen K

  Region Umeå heter det, Region Västerbotten är bara till namnet för att lyckliggöra revisorerna och ett fåtal väljare. Personligen är jag förvånad att man överhuvudtaget i rådet ens vet var inlandet ligger.

  Uppenbart måste man till Hong-Kong för att utreda frågan…..eller till Grand i Stockholm.

  Så din ilska att inte dagens teknik kan användas för överläggningar, sammanträden och annat arbete är totalt missuppfattat, de vill ha namn från ”inlandet” men inte vill de ha dig dit, absolut inte!!

  Region Västerbottens direktiv stadgar inte bara miljömål utan skall aktivt arbeta för hela regionen, men tittar man bara de stackars åren bakåt så finner man inget av de ens har i teorin fungerat.

  Så denna chimär kostar skattebetalarna i inlandet stora summor i dubbel mening?
  Allt som går genom Region Västerbotten tas direkt från landstingsskatten, med andra ord direkt från tand- och sjukvården, det minsta man kunde förvänta sig är återhållsamhet och eftertanke.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar. Det är viktigt att hela länet är representerat i politiken och att vi som är det reagerar på knasigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.