Fjällräddaran ska ha rosor och choklad idag den 14 feb!

För något år sedan hade Centerpartiet ett arrangemang på Ansia i Lycksele. Samma dag hade Fjällräddarna i länet en utbildningsdag. På fikas småpratade jag med de fjällräddare jag känner från min egen kommun. Jag berättade bla om det snöskoterbidrag som Centerpartiet föreslagit för de som använder sina egna maskiner när de åker ut på räddningsuppdrag. Det är bara ett förslag på hur vi kan se till att fler vill ta på sig det här viktiga jobbet. Vi behöver människor som vill ge sig ut i oväder för att undsätta andra människor i nöd. Vi behöver ha goda villkor för de som idag ställer upp, och även se till att vi får fler fjällräddare. Allt för länge har de frivilligas engagemang och hårda arbete fått allt för lite tacksamhet, uppmärksamhet och stöd. Det vill vi ändra på och samtidigt öka tryggheten i fjällvärlden.

I Sverige finns i dag omkring 400 fjällräddare som. Både vi som bor i de glesa delarna av landet och de turister som kommer hit är beroende av att hjälpen kommer snabbt när vi drabbas av olyckor. Att det finns frivilliga livräddare går inte att värdera och är en ovärderlig resurs för att människor ska känna sig trygga. Därför behöver vi uppmuntra dem som tar det ansvaret.

Det är tre saker som vi Centerpartister driver på:
• För det första behövs en översyn och förändring av stöd och skattevillkor. Exempelvis använder fjällräddarna oftast egna skotrar och annat material som är privat. Men det finns inga särskilda lagregler och rättsläget är oklart.
• För det andra, i avvaktan på generellt bättre villkor för fjällräddarna, vill vi att det införs ett skoterbidrag på 50 000 kronor för frivilliga fjällräddare. Bidraget kan sökas en gång och kan gälla för såväl reparation som nyinköp.
• För det tredje vill vi att det införs ett stöd för rekognosceringsturer på 5 000 kronor per år. Det är helt avgörande för arbetet att fjällräddarna kan vara ute i terrängen för att uppdatera sig om aktuella förhållanden. Detta ska inte behöva betalas ur egen ficka.

Det här är viktiga punkter att vi får igenom Det är när du hamnar i nöd du behöver veta att hjälpen kommer, oavsett var i landet du befinner dig. Det handlar om rättvisa för alla oavsett vart man bor. Alla våra frivilliga livräddare borde end ag som denna, alla hjärtans dag få rosor och choklad. De gör ovärderliga insatser och vi behöver få fler att vilja engagera sig. Så tack alla ni som engagerar er, ni gör ett fantastiskt jobb. Jag lovar att vi kommer att fortsätta driva på för att det ska bli bättre villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.