Demokratin och ekonomin urholkas av sossarna i länet!

Två saker som du som medborgare bör fundera på:

1. Västerbotten har de högsta kommunalskatterna av alla landets regioner. Vi har även den näst högsta regionskatten fd landstingsskatten. Det betyder att det inte går att höja skatten för att finansiera de ökade kostnader som regionen har. Vi ligger rejält risigt till. En halv miljard i underskott! Vi är den enda regionen i landet som styrs av vänstern. Socialdemokrater, Vänsterpartister och Miljöpartister. Vi är mest röda av alla och en av de regioner som ligger risigast till ekonomiskt.

2. Förra veckan hade de 30 kommunerna i länet en träff med regionen där de pratade om utvecklings och tillväxtfrågor, bland annat om kollektivtrafik. Det var sen beredning på torsdag och i fredags var den regionala utvecklingsnämnden.

Måndagen innan fick jag ett mail om att jag inte fick vara med på distans via digital teknik på det tvåtimmars möte med kollektivtrafikutskottet som hölls i Skellefteå dagen efter, på tisdag. Fick även då veta att det redan var beslutat om delskatteväxling av kollektivtrafiken. Då, på måndagen, hade inte de 30 kommunerna diskuterat frågan, det hade inte varit uppe i kollektivtrafikutskottet och den regionala utvecklingsnämnden hade inte ännu hanterat frågan. Ändå fick jag veta att det var klart?!

Sanning är att socialdemokraterna var överens. Sossarna tyckte tydligen det var demokratiskt hanterat och klart. Trots att vid valt en mängd olika politiker som ska hantera frågor demokratiskt, förankra dem i sina politiska partier och med medborgare för att sedan ta beslut.

OM De som valts nu inte kan ta beslut vad har vi då demokratin till? Det kanske inte behöver nån demokrati, det räcker kanske med arbetarkommunen i Umeå?

Vi har fått veta att det bara ska vara consensus i besluten i den regionala utvecklingsnämnden. Och inget annat. Vi centerpartister anser att demokratin är viktig, det måste få stötas och blötas för att komma fram till bra beslut. Förankras i partierna och med de som ska ta besluten. De måste kunna ta ansvar att just ta beslut som är grundade ideologiskt.

Det här verkar som om det är ett gäng sossar i Umeå som suttit och kommit överens. Att sen tycka att alla politiker ska nöja oss med Det och sen hålla käften.

Var är demokratin??

3 kommentarer

 1. Jörgen K

  Socialdemokratin med (V) och (Mp) som ettriga lämlar har i sina partiprogram och stadgar en renodlad fientlighet gentemot allt som heter ekonomi, vare sig om det är offentligt eller privat och huvaligen om det är företagare, kors i taket !…

  Utgår man från det synsättet finner man länets utveckling fullt naturligt och enligt (S) så är det alltid någon annans fel. Synsättet att staten äger dig och allt du arbetar ihop, och en gång per år så får du behålla en del så du inte behöver gå hungrig är grundtesen. Det är inte skatt du betalar utan ett bidrag du får göra vad du vill med bara du inte sparar. (S)jälvbilden av staten är utan tvekan partiet, alla andra göres icke besvär!

  Kilen mellan Umeå och resten av länet är väl indriven av socialdemokratin vars främsta förmåga ligger diametralt från allt vad ekonomi och demokrati heter. i Folkmun kallar vi det för maktfullkomlighet.

  Vad alla vet och uppenbarligen blundar sig fördärvad för, är just det faktum att så länge avståndet från Umeå till Vilhelmina är dubbelt så långt som från Vilhelmina till Umeå så kommer aldrig någonsin något positivt att inträffa.

  Inlandets socialdemokrater har verkligen lärt sig hoppa, hur högt är svårt att säga då en del verkar aldrig ta mark………….

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det du lyfter måste vi diskutera, i alla sammanhang. Jag försöker lufta inlandet på ett nytt sätt genom en pod. Men det räcker inte. Vi måste alla ställa oss upp och påverka, ställa frågor och kräva rättvisa.

   • Jörgen K

    Verkligheten är att det spelar ingen roll vad vi gör eller säger här i inlandet, rakt av kan man bara konstatera att Landstinget, förlåt Region Västerbotten, kunde vara en stark ryggrad för hela länet med en aktiv satsning i inlandskommunerna. Ärligt, både effektivitet och kostnadsmässigt skulle stora vinster räknas hem om så det vore. Det är logiskt,

    Nu är det inte logiskt, utan i vems revir man pissar, det är därför det ser ut som det gör och någon ändring syns inte, tvärtom. Ingår man i klubben för inbördes beundran och är placerad i Umeå så saknas skiljelinjen mellan kommunen och Region …Umeå…fullständigt. Det spelar ingen roll i vilken fråga vi än plockar upp så finns bara ett krasst konstaterande som facit. Är du inte i Umeå är du ingenting!

    Region 8 som blev 10 är som motpol till kusten ett skämt, ingen fråga som än har kommit upp har resulterat i någonting förutom kostnader. Anledningen då? (S) kan man krasst konstatera, kors vad de hoppar…

    Nå, blev det bättre efter valet då? (C)+(L) sket även dom i inlandet och glesbygden genom plakatsymboliken och straffbeskattningen på avstånd. Inget som Vilhelmina eller någon annan inlandskommun gör sig betjänta av.

    Så Maria, ser man på helheten så ställer jag mig frågan hur högt du egentligen vill lyfta frågeställningen, vi kan skälla på Umeå och den inavel politiken har där, men efter 70 år av aktiv urbanisering så måste frågan upp ordentligt, vill vi egentligen ha annat än stora städer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.