Kontrollera genom att trycka ner….

Igår när vi kom hem från påskfirandet i fjällen med familjen så låg där en hög med räkningar på bordet. En av dem var årsavgiften till Kvinnojouren som vi stöttar på det sätt vi kan, betalar en liten summa varje år. Deras arbete är så viktigt och tyvärr så nödvändigt.

Det är inte bara misshandel som drabbar kvinnor, det är minst lika vanligt med kontrollerande beteenden där mannen på olika sätt försöker att kontrollera kvinnan och hennes liv. Det beskär och förminskar friheten för den ´som drabbas. Under 2018 ökade anmälningar om våld i nära relationer med 32 procent jämfört med året innan – hela 13 000 anmälningar gjordes. Men samtidigt så kan man inte anmäla ett kontrollerande beteende. Så det finns många som fortfarande lever i destruktiva förhållanden utan möjlighet att anmäla. Det saknas helt enkelt tillräcklig lagstiftning, vilket vi i Centerpartiet vill åtgärda.

Det här är en viktig jämställdhetsfråga. Det som leder till våld i nära relationer börjar ofta med kontrollerande beteenden och psykisk misshandel. Förövaren bryter ner självkänslan och det gör att den som utsätts inte kan leva ett självständigt liv. Det kan handla om att isolera ens partner från deras vänner, kontrollera vad den gör på fritiden eller till exempel förhindra läkarbesök. Ofta handlar det om att få den utsatte att känna sig värdelös genom att upprepat tala nedlåtande eller kränkande, gå igenom telefonräkningar och kontrollera hemmets inkomster.

En av våra kandidater till Europaparlamentet nu i maj är Abir Abir Alsahlani som driver på i den här frågan. Hon säger att rättsväsendet bör kunna stoppa våld i nära relationer redan i ett tidigt skede och hon är helt övertygad om att detta förslag skulle göra skillnad. Genom att kriminalisera kontrollerande beteende i nära relationer stärker vi kvinnors rätt och deras möjlighet att komma ur en destruktiv relation innan det är för sent, säger Abir och jag håller med.

Vi måste göra allt vi kan för att människor ska kunna leva sina liv fullt ut och minska det som förminskar frihet och möjlighet att göra egna val i livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.