Föda barn!

I veckan regionfullmäktige debatterade vi förlossningsvården då jag lagt förslag om att man inte ska skickas hem föräldrar mitt under pågående förlossning utan få bo kvar på den ort BB finns när en förlossning startat.

Jag berättade i debatten om några exempel hemifrån Vilhelmina där föräldrar sänts hem och direkt fått vända om under intensivt värkarbete, riskabla bilresor och oroliga föräldrar.

Jag fick motionen besvarad, alltså inte avslagen, svaret att det ska finnas rum på Lycksele Lasarett där man får stanna kvar och att en barnmorska ska kunna finnas med i telefon om man åker vil och förlossningen startar. Så bra att majoriteten förstår detta. Så ingen ska nbehöva uppleva att bli hemskickade från BB under man har flera timmar i bil hem. Det kändes bra med det löftet.

Vi i Centerpartiets regiongrupp besökte förlossningen i Umeå och fick en väldigt bra genomgång av verksamheten och de utmaningar de ser. Vi pratade om Lycksele BB och om den personalbrist som finns där.

Det är totalt 270 anställda i länet inom förlossningsvården varav 30 i Lycksele. De är totalt beroende av stafettläkare och barnmorskor. I Lycksele har man inte haft någon fast läkare på många år, det är just nu 4 obesatta tjänster. Idag turnerar personalen runt i länet för att täcka upp för Lycksele vilket belastar både Umeå och Skellefteå då personalen som åker till Lycksele inte går att ersätta. Det är ofta de erfarna barnmorskorna som åker iväg och kvar är de som jobbat kortare tid.

Det är en generationsväxling där många äldre barnmorskor med gedigen kompetens lämnar och många nyutbildade kommer in.

Beläggningen är hög på alla våra BB trots att mammorna stannar i snitt bara en dag på BB. De är trångbodda och behöver personal. Det föddes 360 barn i Lycksele ifjol, 811 i Skellefteå och 1811 i Umeå.
För att driva LYcksele BB vidare som det är idag så kommer det att kosta 8-9 miljoner.

Den här delen av informationen skrämmer mig. Vilka ambitioner har den politiska ledningen för Lycksele BB? Jag blir dock lugnare då i debatten jag hör att S tycker BB i Lycksele är viktigt.

Majoriteten kommer den här veckan att få ta del av de tjänstemannaförslag som ligger för att klara av ekonomin. Vad ligger i det förslaget? Vi i oppositionen kommer att få se det nästa vecka.

Vi pratar hela tiden om samarbeten så tänk om vårdcentralernas barnmorskor kunde arbeta lite av sin tid på BB. Då kanske vi fick fler erfarna barnmorskor och lättare att hålla bemanningen.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Lycksele lasarett är under konstant hot från Umeå, beakta att den stora renovering som pågår endast garanterar värdet på fastigheten inte på något sätt verksamheten. (S) har vid minst två tillfällen lagt förslag på stora nedskärningar och BB har verkligen varit i blåsväder förr. Ett ord från socialdemokraterna har vi för länge sedan slutat lyssnat på, endast resultatet räknas. Lasarettet som numera har blivit av med de egna planeringsverktygen 2017/2018 är numera en marionett från Umeå som naturligtvis håller Lycksele styvmoderligt. Konsekvensen syns väl i hela inlandet.

    Generationsväxling?, Nej erbarmlig personalpolitik som blir bara sämre och sämre vilket märks övertydligt inom operation och semestertider. Så belasta ingen annan än personalansvariga, alldeles oavsett.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Du kasnek ska engagera dig i politiken så att du verkligen kan vara med och påverka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.