När en gris får vara en frisk gris i Europa…

Va faaan ska vi ha EU till är en fråga jag hört genom åren. Jag brukar svara för fredens skull, som är det grundläggande, men just nu svarar jag för grisens skull.

Vi får läsa rapport efter rapport om larm om antibiotikaresistens, att barn i Sverige dör då inte antibiotikan verkar. Bakterierna klarar av alla de läkemedel de utsätts för och liv går inte att rädda. Vem kunde tro att antibiotikan skulle bli ett hot mot mänskligheten när det borde vara dess räddning?

Vi i Centerpartiet har presenterat en ny rapport för att visa hur vi kan tackla problemet med den växande antibiotikaresistensen. Vi behöver ett globalt avtal, en skarp djurskyddslag samma i hela EU, fler kontroller och sanktioner för de som inte sköter sig och vi måste öka forskningssatsningar för att hitta lösningen.

Att vi hamnat här beror inte kanske främst på vad vi gjort fel i Sverige utan det handlar om hur andra länder som vi köper mat ifrån sköter sina djur. Många år av överdriven antibiotikaanvändning där man i förebyggande syfte ger djur mediciner för att de ska hålla sig friska. I Sverige används mediciner bara när de verkligen behövs. Enklare infektioner eller mindre komplikationer som tidigare kunde behandlas kan bli dödshotande. Möjligheten till avancerade medicinska ingrepp och behandlingar mot canser eller organdonationer riskerar att gå förlorade.

Om vi har ett högt ställt krav på djurskydd så betyder det mindre mediciner till djuren. Djur som behandlas bra håller sig friskare och behöver mindre antibiotika. Grisarna på Lövnäsgården är friska, köttet gott och nyttigt där antibiotika inte används i onödan. Men alla grisar har det inte som grisarna i Lövnäs…

Redan idag dör 33 000 människor per år i EU på grund av antibiotikaresistens, en siffra som ökar och ökar. I de värsta scenarierna kommer dödsfallen på grund av resistens, globalt nå 10 miljoner år 2050. Fler än vad som beräknas dö i cancer och alla dödsfall i trafiken. Så det här är något som vi måste ta tag i nu och det i hela Europa.

Därför säger jag att grisen är anledningen till att vi behöver EU. Ingen vill se någon anhörig dö för att inte medicinen biter….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.