Samabete mellan kommuner

I södra Lapplands alla kommunpolitiker samlades i fredags för en dags utbildning med politikergurun Axel Danielsson. Han börjar med fullmäktige och styrning uppifrån och ner. De som fått förtroendet från väljarna har detta förtroendet i 4 år, väljarna förväntar sig att man ska göra det bästa man kan, ta ansvar och ta beslut som gagnar medborgarna. Inte spel, raljerande eller påhopp.

Decentralisering, valfrihet, mångfald var ledorden på 90 talet för styrning av kommunerna.

Framtiden och lösningen är samverkan mellan kommuner, det får vi lära oss. Bra, det är ju så. Allt vi kan dela med andra kommuner måste vi samarbeta omkring, som gymnasieskolan, kollektivtrafik, räddningstjänst, miljötillsyn, ekonomihantering etc.

Politiker måste sätta fokus på att samarbeta och fördela fasta kostnader mellan fler människor i fler kommuner. Nya kommunallagen 2018 tillåter avtal mellan kommuner. Överförmyndare är ett typiskt exempel på sånt man gör tillsammans över flera kommuner.

Så nu är det bara att sätta igång med att samarbete mer mellan kommuner, gymnasieskolan är ett viktigt område att hotta lösningen på.

2 kommentarer

 1. Bernt

  Hej Maria!
  Vet Du varför inte Vilhelmina ingår i gemensam Överförmyndarnämnd med
  de andra inlandskommunerna fr o m innevarande mandatperiod?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Det var ju meningen men av någon anledning gick förslaget inte igenom fullmäktige. Det var en ledande socialdemokrat som drev på för att det inte skulle bli av. Synd tycker jag. Vi måste hitta dessa samarbeten framåt. Måste kolla upp detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.