Centerpartiets framgångsval

Med 10,8% av rösterna ökar Centerpartiet och tar två mandat i Europaparlamentet. Det känns bra att vi fortsätter att gå framåt. Det stöd vi fick i valet i höst håller i sig. I landet så fick vi 6,5 % förra Eu valet och nu alltså 10,8%. I min hemby får Centerpartiet 21,9% och i Vilhelmina får Centerpartiet 13,4% av rösterna.

Så det är en rejäl ökning. Det har varit många som varit ute och jobbat på för att tala om för väljarna vart vi står i olika frågor och svensken verkar gilla det vi står för i EU: klimat och miljö, sund och säker mat, jämställdhet, medmänsklighet och demokrati, Nu ska kryssen räknas, så vi får se vilka personer det blir som ska till Bryssel och jobba.

Jag känner stolthet över det ökade stödet väljarna gett oss i Centerpartiet och vill tacka alla de som röstat och engagerat sig. Samtidigt så är det svårt att förstå hur ett nationalistiskt parti med kandidater som agerar sexistiskt och mansgrisigt kan öka sitt väljarstöd. Vad är det för land man vill se och vilka värderingar vill man att ens barn ska få växa upp till?

Jag försöker förstå men förstår ändå inte.

3 kommentarer

  1. Jörgen K

    Sorry Maria,

    Att yvas över lite glädjesiffror och i nästa ögonblick lägga upp sig för socialdemokraterna genom att inte ta ställning till misstroendeomröstningen av Annika Strandhäll är allt som behövdes för att rasera det lilla förtroende som byggts upp.

    Så varför verkar det vara nu plötsligt OK för en minister att ljuga och skapa efterhandskonstruktioner för ett beteende som knappast anstår en minister någonstans.

    Sakligt ställer (C) nu upp blint på socialdemokraterna för att rädda en tveksam minister, vilket verkligen ställer frågan vilken agenda Centern i sanning går i de bakre environgerna.

    Vad spelar det för roll vad som sker på lokalplanet då man väljer den feges utväg i ställningstagandet mot lögner och maktmissbruk, är det det Sverige du vill att dina barn ska växa upp i?

    Vi får hoppas att någon i (C)-gruppen tänker till och röstar korrekt, annars kan man lika gärna rösta på kommunisterna………för frågan är idag, är Centern och socialdemokraterna samma parti?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Nu är du fel ute. Centerpartiet tycker det var för jäkligt att man sparkade en som gjort det hon fått order om av regerignen, vi tycker det var fel att efterhandskonstruera men vi tycker inte att det är riksdagens beslut som ska avgöra om en myndighetschef ska gå eller inte. Vi är starkt kritiska till både Strndhäll och regerignen id etta. Det ansvaret ligger på regeringen. Det vore som att fullmäktige skulle debattera om kommunchefen skulle få sparken eller inte. Helt orimligt. Först och främst är det den styrelse som myd´ndigheten ahr som ska avgöra om en chef ska gå eller inte sen är det den närmsta politiska ledningens sak. Som i en kommun kommunstyrelsen. Nagtionellt regeringen.

      Grundfrågan här handlar om när riksdagen anser att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef. Det är en makt som regeringen disponerar och som måste hanteras med varsamhet. Men en myndighet och myndighetschef måste också genomföra regeringens politik. Om regeringen inte anser att det sker på ett tillräckligt bra sätt så kan regeringen flytta på en myndighetschef.
      En misstroendeförklaring är riksdagens skarpaste verktyg och måste därför användas med försiktighet. Det innebär också att man måste man vara oerhört noggrann när man använder det. Det som nu görs är att konsitutionsutskottet ska granska Strandhäll och då får vi se vad de kommer fram till. I politiken måste man använda de verktyg som finns om misstroenden klokt. Ansvarsfrihet i en kommun tex ska inte användas som politiska slagträn. Inte heller misstroendevotum.

      • Jörgen K

        I sak vill du påstå var det samma sak som Vilhelminas Socialdemokrater agerade för knappt tio år sedan, då man på lösa grunder inte gav ansvarsfrihet……. Samma parti som nu centern ställer sig totalt bakom, hur är det, blev ni ”uppremmade”?

        Så frågan är omvänd, på vilka grunder SKA en GD kunna flyttas? I Strandhälls fall var det för hon gjorde vad hon var ombedd att göra vilket politiskt gav ”fel” signaler, om hon hade underlåtit sig att utföra sina uppgifter hade hon suttit kvar.

        Så signalerna som sänds ut, ivrigt understödd av Centern, är att duglighet i Sverige bestraffas och baktalas med lögner och påhopp.

        För i frågan om Strandhäll lyssnar jag hellre på FK-medarbetare än på lögnerna och efterhandskonstruktionerna från (S) och (C). Sedan börjar försvarstalet flyttat fokus från den verkliga frågeställningen över till en kvinnofråga, det finns i förtroendeingivande i detta, tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.