Fantastiska Rut!

Jag hade en moster Rut som alltid skrattade, bröt på Stockholmska och som var en jäkel på att plocka hjortron. Jag har ärvt både hennes namn och glada humör. Jag tänker alltid på henne när jag hör det pratas om Rut, även om det handlar om något helt annat än min moster.

Förra veckan så presenterade Annie Lööf hur fler ska komma i arbete och för att fler ska få en mindre stressig och enklare vardag. En utredning av RUT-avdraget ska igång för att se hur fler tjänster ska kunna ingå och hur äldre ska få mer i bidrag för att själva kunna bestämma vad de vill ha för hjälp hemma. Det som ligger som förslag är att höja till 75 tusen per år och hur man ska kunna ge äldre möjlighet att kunna nyttja tjänster i sitt hem som man själv vill ha som trygghetstjänster av olika slag.

Jag tänker på min mamma som skulle behöva hjälp för att kunna bo kvar i Golisen även om hon inte längre orkar bära in ved, skotta snö och hänga upp gardinerna. Nu har hon ju oss barn som hjälper till men det kanske skulle vara skönt att slippa be oss och istället ringa in nån företagare på byn som skulle kunna hjälpa till. Allt fler äldre har inte heller sina barn, eller andra anhöriga så nära inpå som min mamma har.

Vi vet att merparten av de som idag är arbetslösa har stora problem att skaffa sig ett jobb, ofta språkhinder eller andra tuffa hinder. Att kunna få jobba med att hjälpa människor i sina hem har visat sig vara en bra ingång för många att komma in i ett jobb. Så nu när vi vet att Sverige går mot en lågkonjunktur är det ju extra viktigt att alla som kan jobba verkligen jobbar. Utvidgningar av RUT är viktigt för att både få folk i jobb, stimulera ekonomin, stötta äldre att kunna bo kvar i sina hem och för stressade familjer att få avlastning.

Själv har vi Västerbotten Såpa och Städ som kommer hem till oss varannan vecka. Det är så underbart skönt att få den avlastningen även om vi idag bara är två vuxna hemma. Vi båda jobbar mycket och jag är ofta på resande fot. Så den känslan att komma hem och det är städat och man kan ägna sin tid åt andra hushållssysslor, hjälpa mamma, klippa gräs och sortera sopor är så väl värt.

När en bekant tyckte att det var onödigt att lägga pengar på städning så kom vi fram till att hen rökte upp i cigaretter mer pengar varje månad än vad vi betalade för att få denna avlastning. Så väl värt varenda krona. Det är tack vare Rut jag och min man har mer tid att göra annat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.