Allmänpolitisk debatt i Vilhelmina idag

Annika pratar idag på kommunfullmäktige om vad hon som kommunens främsta politiska företrädare vill se för framtid för kommunen och hur hon vill fokusera för att gå framåt. Allt för att stärka kommunen och dess medborgare. Oppositionen däremot pratade om att de skulle vara en fast och tydlig opposition genom att göra allt de kan för att agera emot majoriteten. Olika fokus i talen helt enkelt. Det ena fokuserar på framtiden och framåt det andra är att försöka förminska och kritisera.

Jag är övertygad om att arbeta för medborgarnas bästa positivt framåt ger mer än att gräva ner sig i kritik och petitesser.
Folkhälsoarbete, företagsklimat med ett stort engagemang för att förbättra för de som bor, verkar och besöker kommunen. Där ett starkare företagsklimat en ekonomi i balans är de fokus som hon lyfter fram. Annika lyfter fram framtiden för kommunens medborgare och hur vi kan bli starkare och bättre. Som folkhälsa där Vilhelminabornas upplevda hälsa måste förbättras då vi ligger efter andra kommuner där.

Annika lyfter fram den modell som SKL hjälper små kommuner med att lägga en prislapp på vad en medborgare behöver och ska ha för att fördela de pengar som finns i kommunen. Hon lyfter också fram digitaliseringen där Vilhelmina idag samarbetar med Skellefteå som lär oss olika delar för att just bli bättre på att bli digitala i våra tjänster. Region 10 där samarbete mellan 10 olika kommuner stärker vårkommuns arbete för att gå framåt.
Så gå in på vilhelmina.se och titta på den allmänpolitiska debatten som är ca 1,5 timme in i sändningen och jämför fokus….

Åsa Össbo pratar om självhushållning som en riktig fråga för Politiskt alternativs räkning. Hon pratar om odling i arktiskt klimat och vår historia av familjejordbruk. Hon pekar på att det finns jordbruksmark i kommunen och att EU har som plan att inte ge jordbruksstöd norr om Svealand. Ett intressant anförande som du kan kolla på direkt efter lunchuppehållet om du går in på webbsändningen.

Monika Nilsson från Fi går in och lyfter Annika Anderssons ledarskap, som en mycket bra ledare. Hon säger att Annika får ta så mycket skit, från dag ett. Så fint att Monika går fram och säger detta i talarstolen, det är inte så ofta vi lyfter människor så, ger positiv feed back. Något som vi kan bli bättre på.

Ekonomichefen Niklas berättade om ekonomin och underskottet på 39,1 miljoner för 2018. Det året hade S och V makten och ansvariga för styrningen av ekonomin. Han säger att det är intäkterna som fattas, att vi tappar i befolkning trots att det flyttar in fler än det flyttar ut, men det dör fler än vad som föds. Vi gör av med 104,7% av de 100 % vi har, alltså för mycket. Det är bara två mål som hållits investeringar och amorteringar men soliditeten ligger på gränsen.

När vi ska gå till beslut på årsredovisningen så håller jag mer revisorerna och yrkar på att rikta anmärkning mot förra årets kommunstyrelse, utbildningsnämnd och socialnämnd och så blir det. Aldrig förr har jag varit med om liknande, trots att jag hållit på med politik länge. Revisorernas kritik var verkligen så hård så man får hurven…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.