Trygga välfärden

Budget 2020
Vi ledamöter i Centerpartiet i Vilhelmina är så stolta över det jobb som människor gjort som jobbar inom kommunen, förtroendevalda, chefer och alla som jobbat igenom de sparförslag som nu ligger framme. Det är ett oerhört svårt läge vi har blivit satta i, så det måste läggas allt fler förslag till besparingar. Det är verkligen tufft och inte lätt och inte rolig alls.

Vilhelmina kommun sneglar på den prislappsmodell som man har i Malå där man lägger en prislapp på en förskoleplats, en plats på särskilt boende, hemtjänst etc. Då får man en modell för att fördela pengarna som kommunen har att fördela. Finns det inte pengar så kan man inte fördela mer pengar men man vet i förväg vad man har i sin verksamhet. Arjeplog gör samma jobb och Vilhelmina kommun får en föredragning om det här av Sveriges kommuner och landsting, SKL, på onsdag.

Det kommer att ta tid att ställa om verksamheterna till den verklighet vi befinner oss i och anpassa oss efter den kommunstorlek vi har och antal medborgare som bor i kommunen. Men börjar vi inte nu så kommer det inte att bli lättare.

Det förslag vi lägger som Koalition idag är rejält och tungt men vi har plockat bort förslaget om skattehöjning. Vi kan inte presentera en budget i balans utan kommer att sätta den slutliga budgeten i höst när vi vet mer om vilka pengar som staten kommer att tillskjuta till kommunerna. Vi hoppas få lägga en budget i balans i höst utan att höja skatten men det är inte något som jag kan lova. Pengarna måste ju in någonstans ifrån. Men har du bättre förslag så kom med dem. Jag vill inte ha förslag om att låna till driften, att ta pengar från framtida pensioner eller annat som bara är att lura sig själv. Vi måste finna nya sätt att bedriva verksamhet som kostar mindre, blir mer effektiva och lösa behov mer kostnadseffektivt utan att för den skull minska kvalitén.

SKL har räknat ut att alla kommuner i Sverige skulle behöva höja skatten med 30 öre. Så vi är inte ensamma om att behöva hitta mer pengar.
Det samhällskontrakt som kommunen har med kommunmedborgarna kräver att man känner sig trygg med att det finns pengar till de behov som vi som medborgare har av välfärd. Det handlar ju om att trygga välfärden trots allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.