Det finns inte mer än ett landsbygdsparti!

Skrev en replik förra veckan på en insändare i VK. Du kan läsa den här eller här:

När jag läser en debattartikel i VK den 1 augusti tror jag närapå att det är en centerpartist som skrivit men det var Erik Axelsson Sverigedemokrat från Vilhelmina. Det räcker inte att beskriva klyftan, det parti man tillhör måste även rösta för eller lägga fram egna förslag i riksdagen som handlar om landsbygden och dess framtid. I riksdagen röstade Sd emot att få tillbaka delar av vinster från vattenkraften, de röstade också för att flytta Inlandsinnovations 2 miljarder från landsbygden till Stockholm. Sverigedemokraterna har ingen landsbygdspolitik! Så även om Erik lyfter fram de ökade klyftorna så har hans parti inga förslag att komma med för att ändra trenden.
Analysen om att landsbygden halkar efter, att service dras in och att landsbygdsborna känner sig bortglömda håller jag helt med om. Tyvärr väntas den här klyftan mellan stad och land att fortsätta öka, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Fler flyttar från landsbygden och de ekonomiska förutsättningarna blir sämre. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre resulterar i ett högre skattetryck i små glesa kommuner än i städerna. Våra små kommuner har nästan dubbla kostnader jämfört med Stockholm. Det är ju ohållbart. Det här är inte bara orättvist utan det leder också till försämrad livskvalitet, där vi i glesbygden har lägst medellivslängd i hela landet, gör färre besök hos läkare och folkhälsoläget är tydligt sämre i inlandet än vid kusten.
Centerpartiet vill bryta den här negativa trenden genom en mängd förslag. Jag och mina partikompisar gör det vi kan för att jobba för inlandets frågor i region Västerbotten och vår riksdagsledamot Helena Lindahl är en av de som dragit en tydlig lans för Västerbottens inlands frågor. Hon har kämpat som ingen annan riksdagsledamot från länet. Hennes och andras slit i bla den parlamentariska landsbygdskommitteen förändrar men det tar tid. Den här trenden har vuxit under lång tid och kommer att ta tid att bryta. Det behövs att fler partier förstår vikten av ett helt land där man brukar hela landet och tar vara på de resurser som finns. Att få fler partier att ställa sig bakom och driva igenom förslag som minskar klyftan som landsbygdskommittéens förslag är en rimlig väg framåt.
Centerpartiet har fått igenom flera förslag för landsbygden i januariavtalen. Det senaste förslaget vi presenterat handlar om ett höjt grundavdrag på inkomstskatten för landsbygdsbor. Ett sätt att vi landsbygdsbor kompenseras för de utmaningar vi står inför. Vi på landsbygd betalar alldeles för hög skatt i jämförelse med andra delar av Sverige. Det värsta är att vi trots att vi betalar mer får mindre ut av offentlig service och sjukvård. Det är en orättvisa som vi inte accepterar då det handlar om att bygga rättvisa i hela landet.

2 kommentarer

  1. Svenne

    Vad gör ni för landsbygden ? Centerns fokus verkar ligga på städerna, finns några i ert parti som vill väl för landsbygdsutveckling Helen L är en .Jag har i alla fall gått ur C sen ni allierade er med S styret ,makten var nog viktigare for era toppolitiker än vad vi väljare ville .Så vad gäller enda landsbygdspartiet idag anser jag det vara LPO. Vid nästa val får ni det oerhört svårt, vill de andra ha er med i Allians. Och S och MP kommer att förlora stort. Istället för att kunna snacka med SD så har ni uteslutit dom och detta medför tyvärr ännu mer luft i seglen för dom. Och troligen eftersom inget händer i Sverige så kommer SD att vara ännu större i nästa val

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Många av våra förslag finns med i 73 punktsprogrammet/januariavtalet och vi jobbar för att det landsbygdskommitten tog fram ska genomföras. Det finns bara ett landsbygdsparti som ahr konkreta fröslag. Att beskriva klyftan mellan stad och land räcker inte man måste även komma med förslagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.