Behöver man joibba för jämställdhet? är 2019!

ja, så länge det finns jämställdhetsrelaterade orättvisor så behövs det jobba för jämställdhet. Det är just därför är jag engagerad i Centerkvinnorna.

Centerpartiets kvinnoförbund jobbar med jämställdhet, mångfald och fördelning av representation, realia och resurser i samhället.
Det handlar om att tillgängliggöra det synliga men framförallt det osynliga som informella nätverk, sociala koder, ideologi och hur vi beter oss i samhället. Det handlar även om representation om vilka som finns där beslut tas. Om man kollar på Donald Trumps kabinett så är det bara gråhåriga, äldre män. Det är klart att det påverkar vilka beslut som tas. Att flytta maktpositioner för kvinnor handlar om att ha representation av kvinnor i rum där man diskuterar frågor som har bäring på hur samhället formas.

Unga tjejer idag har det tufft, det är stora krav på hur man ska vara, se ut, hur man ska agera och prestera. Kultur och normer trycker på från olika håll och kraven som ställs är höga. Sexuell frihet, ekonomisk frihet och strukturell frihet är det tre friheterna som Centerkvinnorna jobbar för. Så länge det inte finns dessa friheter så behöver samhället tillsammans jobba för att nå dit.

Att vara feminist betyder att man vill ha ett jämställt samhälle där man ser att det finns orättvisor mellan män och kvinnor och att man vill göra någonting åt det. Det handlar om rättvisa, jämlikhet och om demokrati.

Man kan få frågan om varför det ska finnas ett särskilt kvinnoförbund när det finns politiska partier som säger sig vara jämställda. Jo, därför att det fortfarande finns strukturer inom partier som hindrar kvinnor att nå toppositioner. Strukturer som kan vara svåra att se men som ändå är tydliga för kvinnor som utmanar.

Centerpartiet har haft ett starkt kvinnoförbund genom historien och det har spelat roll för att vi haft många kvinnor som nått just den politiska toppen, ägt makt, gjort starka intryck och genomfört stora reformer. Centerpartiet har jobbat med nätverk både informella och formella som stöttat, peppat och gett mandat att ta plats. Så vill du också jobba för att nå ett demokratiskt, jämställt och rättvist samhälle gå med i Centerkvinnorna

En kommentar

  1. Jörgen K

    Varför klarar man inte av att skilja på Jämställdhet och feminism, och varför avser alltid detta område vita halvfeta och inte inkluderande av alla kvinnor som först och främst är medborgare här? Hur kan man manövrera runt en stor grupp i samhället utan att ens reflektera? Jag har inte glömt Pela och Fadime, varför har vänsterfalangen och deras marionetter gjort det?

    Det är inte förrän man inkluderat helheten som någon trovärdighet i frågorna kan komma på tal, så fort man i debatten finner exkludering faller allt platt.

    Vad gör man åt den grupp som verkligen behöver stödet? Är det advokaten som tycker arvodet är fel, eller kvinnan som kastas ut från balkongen, eller dräps i trappuppgången av sin bror för att någon tittade efter henne…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.