Har du tagit hem bakterier som är resistenta? Ja antagligen.

I veckan var jag med på ett seminarium med smittskyddsläkaren Stefan Stenmark som pratade om antibiotikaresistens. Ett verkligt intressant och tankeväckande seminarium. Ett av världens tio största hot mot folkhälsan är antibiotikaresistens. Om du är en vecka i Indien tar du antagligen hem antibiotikaresistenta bakterieart då 8 av 10 människor som kommer hem från Indien har dessa bakterier med sig. 40% av de som varit i Thailand har med sig bakterier som är resistenta mot antibiotika. Man behöver inte bli sjuk men man sprider dessa bakterier i sin omgivning. Det gör att det globala livsstilen vi har ökar resistensen enormt. Ökningen beräknas vara från 15000 fall idag till 70000 fall om 30 år. Sjukdomar som inte går att få bukt med och infektioner om leder till döden.

I Västerbotten skriver läkare ut minst antibiotika i Sverige räknat på befolkning. I Skåne mest. Det finns en organisation Strama, som jobbar för mindre antibiotikaanvändning. De vill ha en miljon antibiotikana rita medborgare 2030 som skriver under ett avtal att verka för mindre antibiotika. De vill att 100 kommuner skriver under och att alla regioner gör detsamma.

Sverige används 10 ton antibiotika för djurhållning och 60 ton för människor. Motsvarande i Amerika skulle vara 300 ton för människor och 1500 ton för djur. Så vi är ett föregångsland då det gäller detta.
Vi i Centerpartiet har ju kämpat länge med den här frågan inte minst på Europanivå.

Vi äter inte i oss antibiotikan den försvinner i hanteringen men vi äter i oss antibiotikaresistenta bakterier. Så det gäller att välja vad man stoppar i sig och var kött och andra produkter kommer ifrån.

Som kommun kan man upphandla mat från länder som Svensk mat, då vi inte använder antibiotika i så hög grad. Vi kan influensavaccinera de som jobbar i barnomsorgen och äldreomsorgen så att man motverkar spridning av bakterier. Vi kan rena avloppsvatten från medicinrester

Du kan själv vaccinera dig nu när influensavaccineringen börjar den 19/11 som ett steg att motverka antibiotikaresistenta bakterier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.