Kvinnor, mammor och mormödrar

Jag är i mormoråldern, vi har och kommer att få barnbarn. Så det är extra gott att höra på Annie Lööf när hon invigningstalar på stämman i Karlstad. Hon lyfter frågor som berör mig både som mormor, som mamma och som kvinna. Kvinnors hälsa handlar om så många delar i levet.

Många kvinnor lider i tysthet av svåra förlossningsskador, PMS eller klimakteriebesvär. Problem som under lång tid normaliserats eller viftats bort som en ickefråga. Genom att ge alla kvinnor rätt till ett hälsosamtal i mödravården, kan fler få hjälp oavsett vilken fas i livet de befinner sig i.
Idag får inte kvinnor samma tillgång till mödra- och förlossningsvård utifrån vart man bor i landet. Det finns stora regionala skillnader när det handlar om antalet bristningar, kejsarsnitt och behandling vid klimakteriebesvär.

Jag har pratat med människor som berättat sina egna berättelser om både förlossning och om eftervård och om attityder när man vänder sig till vården med klimakteriebesvär. Det här måste ändras och vårdens riktlinjer måste bli tydliga. Man ska som kvinna känna sig trygg med att man får den vård man har rätt till. Hur många kvinnor går idag omkring med ej behandlade förlossningsskador? Något som de tror att de bara måste dras med. Sånt man får leva med?

Vi vill att kvinnor ska kunna lita på att de får en sammanhängande vård från graviditet till förlossning och eftervård. Vi vill att kvinnor också ska kunna få ha samma barnmorska genom hela graviditeten.

Förlossningsvården måste bli mer jämlik. Alla kvinnor oavsett var i landet man bor ska kunna känna sig trygga i att de får bästa möjliga vård och omhändertagandet. Därför behöver vi ta fram nationella riktlinjer för att slå fast vilken vård kvinnor har rätt till.
Har du tankar, frågor eller egna erfarenheter kring detta så hör av dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.