Regionresans dag 1. Otroligt vilken utveckling det varit sedan Gustav V fyllde 70!

Igår morse klev jag på tåget i Lycksele kvart i sex för att åka ner till Umeå och Centerpartiets regiongrupp som är på regionresa runt om i länet.
Vi började dagen på NUS och Cancercentrum. Arbetet startade 60 talet med en gåva från Gustav V 70 årsfond och även idag är det fonder och gåvor som gör det möjligt att investera i apparatur. Cancerforskningsfonden och Lions är stora givare. 2015 gjorde en gåva från Cancerfonden det möjligt att investera i en ny magnetröntgenapparat. (Om du följer mig i sociala medier kan du se bilder på den) Det gör verkligen skillnad att ge gåvor till organisationer som har goda syften. Vi fick se apparaturen och bilder på hur man kan lokalisera och behandla cancer. Cancercentrum behandlar människor från hela norra Sverige, 50% från länet, 25 % från Norrbotten och resten från Jämtland och Västernorrland. NUS har blivit Sveriges bästa sjukhus där Cancercentrum varit en viktig pusselbit.

Otroligt vilken utveckling det varit sedan Gustav V fyllde 70!

Sen åkte vi till Husläkarna , en privat driven vårdcentral. De berättar om ofrivillig ensamhet och om arbete med både barn och ungas hälsa och äldres. Ofrivillig ensamhet ger i snitt 10 års kortare liv. 29% av svenskarna tycker ensamhet är ett problem. De har sett att högen av journaler försvinner för en person som varit ensam som får en livskamrat, skaffar ett husdjur eller får en vän. Man behvöer inte vården längre på samma sätt. 19% av ungdomar har färre vänner idag än tidigare. Det är mindre ensamhet på landsbygd än i städerna. De mest sjuka äldre kräver stora resurser vilket de har tagit tag i. de genomför samtal med de äldre och deras anhöriga, ser över hälsan och mediciner, ser vilka behov som finns och vilka resurser som behövs. De kan vara ett socialt ett sammanhang som behövs. Man har kunnat minska medicinerna med 40% och ser att besöken vid vårdcentralen minskar. Alla får en kontaktperson vid vårdcentralen som håller kontakt löpande. Tryggheten ökar och människorna mår bättre.

Tredje besöket för dagen var Norrlandsoperan. De har hälften av sin verksamhet i huset i Umeå och resten runt om i länet. De har dans, opera, symfoniorkester, teater och konst. Hälften av besökarna ser annat än opera trots namnet. Vi får se lokalerna och alla de olika typer av jobb som finns där. Det är 110 anställda varav många är hantverkaryrken. Nu jobbar men med att göra distansföreställningar något jag tror kommer att ge fler möjlighet att få uppleva kultur. Regionen finansierar hälften och resten kommer från Umeå kommun. Just nu spelar man Hans och Greta där det kostar 60 kr för unga att se en föreställning. Jag blev verkligt sugen på att se den.

Fjärde besöket var vid Umeå hamn och Umeås infrastrukturkontor. Det satsas 1,4 miljarder i Umeå hamn som är en viktig del i Europas strategiska transportnät. Det ska komma en ny miljövänlig, klimatsmart färja på lats 2021 som nu byggs i Finland. Det är 240 000 resenärer per år och antalet ökar. Gästnätterna i Umeå ökar liksom i fjällvärlden som är intressant för resenärerna.

Vi får höra om två megatrender om Sidenvägen från Finland till ina där Umeå hamn blir en viktig del för att haka på den transportvägen. Man kan spara 32 dagar i transporttid genom att gå den vägen istället för via Suezkanalen som idag inte ses som en trygg transportväg. Vi får även höra om Nordostpassagen som ger möjligheter till ett helt annat flöde i transporterna från Europa. Att hamnen är isfri gör konkurrensfördelar som SCA behöver. De bygger nu e helt nu line vilket är en oerhört stor investering. Den nya färjan tar 32 långtradare fler än idag, den ska gå på biogas och el och kommer att ta kortare tid på sig över Kvarken. Vi pratar också om vikten av terminaler, av elektrifiering av tvärbanan och flödet mot norska hamnar och om transportstödets utformning.

Dagen avslutades med ett öppet möte på Ordenshuset i Umeå. Där startade den först Centerpartidistriktet 1929. Där pratade vi om regionens ekonomi, dess utmaningar och dess prioriteringar. Sen åkte vi mot Skellefteå där vi idag ska besöka Barn och Ungdomspsykiatrin som har kortare köer här än i Umeå, varför det? Sen sak vi träffa Skellefteå Kraft, Northvolt tokspännande satsning, näringslivskontoret, Luleå tekniska universitet och ikväll öppet möte där vi ska få höra om Fällforsbanan.

Kommer säkert att bli en spännande dag även idag. Har du funderingar så hör av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.