Regionresan dag 2, en idéburen stad!

Det som jag tar med mig från den här dagen är hur lite vi politiker själva hört i Region Västerbotten om det som sker i den här länsdelen. Hur mycket engagerar sig regionen för Skellefteå? Där krävs ett större engagemang från regionen av både politiker och tjänstemän. Det handlar om att stärka hela regionen med Skellefteå som motor för samhällsutveckling, attraktivitet, akademi, myndigheter, företag, föreningsliv och attraktivitet. Hur långt från Umeå ser region Västebotten?

Den andra dagen inleddes vid Barn och Ungdomspsykiatrin i Ursviken. De flyttade in i våras i nya fräscha lokaler efter flera år med sjuka husproblem. BUP har 120 anställda på länets tre kliniker och 5 slutenvårdsplatser i Umeå. Platser för de mest sjuka barnen och ungdomarna. De barn och unga som kommer får hjälp med allt från ADHD, asperger, ångest, självskadebeteenden, ätstörningar, depression. De har idag vissa möten digitalt så att de unga kan vara hemma för ett möte med vården, ett bra sätt att underlätta livet där man slipper resa där de unga är vana med mobilen för att prata med andra.

I vårt län har man remisstvång, det finns inte i andra län. Frågan är vad som är bäst? Att göra det så lätt som möjligt att få hjälp för den som behöver det så fort som möjligt. Remisserna från skolhälsovården ökar kraftigt där de kan se att skolorna jobbat under många år och gjort olika åtgärder och verkligen försökt lösa problemen innan de remitterar till BUP.

Den beredning jag jobbar i har fått i uppdrag att prata med medborgarna om barn och ungas psykiska hälsa. Ett viktigt uppdrag där vi redan börjat då vi träffat alla högstadieelever i Sorsele. Det var bra för mig att få en bild av hur BUP jobbar i för det uppdraget.

Sen åkte vi till den jättesatsning som görs av Nothvolt, en satsning som påverkar hela regionen. Det ska byggas en jätteanläggning på mer än 200 fotbollsplaner stort, stora mängder energi kommer att krävas och hamnen i Skellefteå byggs ut. Till det kommer bostäder, lägenheter, kulturhus och villor, infrastruktur och kollektivtrafik och allt annat som behövs när ett samhälle växer. Det behövs många nya människor för att fylla alla de jobb som skapas både i Northvolt men även i alla de företag som ska leverera varor och tjänster till dem. I november kommer det att hållas en dag där Northvolt informerar om vad de behöver er köpa in från andra. Jag hoppas många inlandsföretag åker dit för att lyssna vad de kan leverera. Näringskontoren, företagarföreningar och andra kanske kan samordna den typen av resor. Det vore bra

Näringslivschefen berättade att han fick uppdraget av kommunen att Sälja Skellefteå som han sålt skyltar. (han hade tidigare sålt såna i ett eget företag. ) han berättar att de jobbar med fokus på nyföretagande, etableringar men mest med befintliga företag. De satsar på ortens talanger även då det gäller företagande inte bara i hockey. Där de jobbar med företagsamhet från skolan och uppåt. Varannan gymnasieelev ska driva företag under skoltiden. Kommunen ska vara krängelfri, hjälpsam och svara på frågor inom 3 timmar. Vi får höra om resan fram till Northvolt där energin, marken och utbildningarna var bärande för att de skulle etablera sig men även att kommunen verkligen ville.

Sen åkte vi till Luleå Tekniska Universitet LTU som har en stor verksamhet på campus i Skellefteå men även har distansutbildningar ute i länet. De berättar om Bolidenfonden som startade utbildningar på 60 talet fram till det campus som finns idag. Jag frågar om gamification så jag tror att det kommer att påverkan både skolan och jobben framåt. Ett område där LTU ligger långt fram. Frågar även om hur vi gör utbildningar mer tillgängliga i hela länet där Umeå universitet drar sig tillbaka och lägger allt i Umeå men där LTU verkligen vill ut och finnas där människorna finns. Idag läser man ofta senare i livet då man har barn och familj och är mer bunden till en ort. Vi får höra om forskningen om trä som utvecklat sågverkstekniken till att ligga bäst till i världen. Där har LTU varit världsledande under en längre tid.

Resan gick vidare till Zerosun och Skellefteå kraft. Vi fick se den villa som är helt självförsörjande på energi. Från solceller, batterier och vätgas. Södra Sverige har inte förstått hur viktig energin är, den gärna miljövänliga energin. Vilka vill köpa tjänster som produceras med skitig el? Netflix kör sina servrar på kol och olja, det kommer de att ångra. De som förstått detta att grön el är det människor kommer att välja är vinnarna. Som Google, Facebook och andra som etablerar sig här i norr där vi har vattenkraft och vindkraft. Vi pratar om vattendirektivet och energiöverenskommelsen där jag ställer frågor om hur det påverkar deras anläggningar i Skellefteälven. Skellefteåkraft även själva 1200 mil elkraftnät vilket är en fördel då kraftnäten i landet är för klena.

Vattenkraften är ett jättebatteri som nu gör det möjligt att få en batterifabrik till Skellefteå. Företagen ska leverera 100% förnybar energi 2040. Det kommer att behövas solpaneler som tas fram energiklokt där jag tänker på det företag vi har i Vilhelmina.
På kvällen träffade vi Skellefteå drivecenter som berättar om den snabba utveckling de har både för stora tävlingar och för event och konferenser. I somras kom 17 000 människor på den tävling som kördes helgen före midsommar. Något som gav mersmak så nu kär man nästa år igen. Man får åka dit och testa sin egen bil vilket jag tror jag måste ta och göra. Vi hade också ett öppet möte där vi berättade om vårt arbete i regionen och diskuterade olika politiska frågor som regionens ekonomi och vad vi vill göra.

Det som jag tar med mig från den här dagen är hur lite vi hör från Region Västerbotten om det som sker i den här länsdelen. Hur mycket engagerar sig regionen för Skellefteå? Där krävs ett större engagemang från regionen av både politiker och tjänstemän. Det handlar om att stärka hela regionen med Skellefteå som motor för samhällsutveckling, attraktivitet, akademi, myndigheter, företag, föreningsliv och attraktivitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.