Vem förväntas vi lyssna på?

I Veckan är det Centerpartiets kommundagar där 700 företrädare från kommuner träffas för att prata om aktuell politik aktuella frågor i kommuner och regioner, lära av diverse föreläsare, dela erfarenheter, träffa riksdagsledamöter och bli starkare i sina uppdrag hemma i sin kommun eller region. Jag är där i jobbet då jag är en av de som jobbat med att arrangera dagarna. Ett seminarium hölls av Centerkvinnorna där Charlotte Signahl föreläste om Kvinnor med makt. Hon säger att den högsta formen av intelligens är att kunna reflektera över sig själv och andra utan att döma.

Hon lyfter bla fram Berit Ås som är en legend i frågor kring könsmaktsordning. Intellektualisera är tipset, visa på vad som sker, påtala det. Inse att det inte är dig det handla om, det är en maktordning som vill hålla dig tillbaka.
Makt är något vi får, vi tar och vi ger. Vi vet hur det känns när makten går in i ett rum. Den som har mest makt i en relation är den som har minst intresse i relationen.

Härksteknikerna:
Förlöjligande: Som att få höra, -men har du ingen humor? Att höra skämt om din hårfärg, religion, kön, sexualitet eller etisk bakgrund.
Osynliggörande: att inte tilltala den det berör, att inte lyssna utan börja prata när någon annan talar.
Undanhållande av information: Man får inte veta, samtals tas i andra rum i andra forum.
Dubbelbestraffning: är vi duktiga på jobbet så är vi inte en bra förälder då vi prioriterar jobbet, men det spelar ingen roll hur man gör, det är ändå fel.
Påförande av skuld och skam: Varför stannar hon hos honom som slår? Istället för att säga Varför slår han?
Hot om våld och våld: Hot av olika slag. Fight, flight, freeze är de tre strategierna när man upplever hot.

Det vi kan göra när vi utsätts, elelr ser någon utsättas är att intellektualisera det som händer, berätta det vi ser, synliggöra, påtala och inte skratta med de som skrattar, agera schysst och vara rakryggad, säga att det där är inte okay!

Så om du kan reflektera över hur du själv agerar i ditt politiska uppdrag, reflektera över andra utan att döma har du nått en högre grad av intelligens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.