Hålla i och hålla ut!

Idag har det varit budgetkickoff för regionen. Igår var det för kommunen. Igår var en mycket bra dag med fakta om hur kommunen ser ut i jämförelse med andra, hur våra kostnader ligger i jämförelse med andra och hur våra inkomster ser ut framöver. Vi fick slå hål på många myter om vår ekonomi och samtliga tror jag landade i att vi har de pengar vi har och vi har allt för stora verksamheter utifrån de pengar vi har och att vi måste ställa om och anpassa kommunen efter matsäcken. Så jag hoppas dagen idag blir lika bra.

Annika Wallenskog chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner föreläste och visade på hur det ser ut i både landet och regionen jämfört med andra och hur framtiden ter sig ekonomiskt. Inte kul. Hon säger att andelen äldre är nu stor och den ökar som andel av befolkningen. Färre sak försörja fler. Hon säger att staten nu har lyssnat då det gäller att kommuner och regionen ska få statsbidrag som inte är utpekade vad de sak gå till utan att kommuner och regioner själva ska få lägga pengarna där de behöver dem mest. Vi kommer inte att kunna leverera det människor förväntar sig och vi kommer att måsta ställa om vården i landet och i länet. Januariavtalet har sagt 5 miljarder varje år framåt med början 2020. Men det räcker inte då kostnaderna och förväntningarna ökar mer än så. Så regionerna och kommunerna måste själva sanera sin ekonomi än mer framåt och sänka förväntningarna på välfärden.

Hennes tips är:
• Renodla verksamheten
• Håll i och håll ut sanera ekonomin
• Mät och jämför med andra och besluta sen
• Jobba förebyggande och underhåll det ni har
• Effektivisera och digitalisera (se vad som är det största hindren i personalens vardag och fundera på hur det går att minimera, som dokumentation och administration)
• Samverkan med andra regioner och kommuner, samverkan kommuner med kommuner och kommuner med regioner
• Informera medborgarna tydligt och ge både medborgarna och medarbetare öppen och tydlig information
• Se över bemanning och scheman
• Ta tillvara personalens idéer och tankar på effektivisering, organisation och arbetssätt
• Ställ krav, följ upp och stötta
• Förläng arbetslivet

När vi tittar tillbaka om tio år så kommer vi att säga att ja, det var en tuff tid men se hur bra det blev. Vi behöver ställa om för medborgarnas skull, avslutar Annika och jag kan inte annat än hålla med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.