Narkotika, palliativ vård och samers hälsa…och lite annat…

Idag är det regionfullmäktige i sessionssalen i Umeå. Alla regionens fullmäktigemöten hålls där.

I morse fick jag frågor och mess om programmet Kalla fakta som gick igår kväll på SVT. Jag har ännu inte sett programmet men jag förstår att det finns frågor om kommunens hantering. Igår blev jag intervjuad av radion om den motion jag lämnat in till regionen kring att räddningstjänsten ska få använda Naloxon som kan häva en överdos. Ett nässpray som man idag delar ut till missbrukarna själva både i Norrbotten och i Umeå. Det kan inte ge skador och det är lätt att använda för den anhöriga eller den kompis som hittar en person de misstänker tagit en överdos. Jag skrev den efter att en motion från KD s Kalle Lilja fått avslag på en liknadne motion. Då var jag frustrerad och förtvivlad då den debatten var precis i samma veva som flera unga tagit överdoser i Vilhelmina. Jag kudne inte förstå att man avslog den då.

Du kan lyssna här: https://sverigesradio.se/artikel/7414877

Den här motionen alltså förslaget sändes vidare av fullmäktige för att utredas eller beredas som det heter på politikerspråk.
Den här dagen handlar mycket om ekonomi där de beslut som regionfullmäktige tagit om besparingar inte hänt någonting med. Revisorerna säger att vi tar beslut men ingen tar tag i att de blir av. Så en besparing på 14 miljoner blev istället en ökad kostnad med 25 miljoner för 2019.

Regionens ekonomi är risig. Verksamheterna går med stora underskott och kostar mer än vad det finns pengar till. Underskotten ökar för varje år. Tur regionen har placerade pengar på börsen och att kömiljarden som Centerpartiet varit med att driva fram räddar upp ekonomin.

Vi får höra att revisorerna tittat på barn och ungdomspsykiatrin där de ser att det finns ekonomiska resurser och bra med personal. Men det man ser är att man tar emot färre patienter per personal jämfört med andra regioner i landet. Västerbotten har längre köer än andra regioner. Så det här måste vi göra någonting åt.

Jag hade en motion 2017 om samers hälsa som handlade om att dåvarande landstinget måste jobba för att förbättra samers hälsa så de som grupp hade mycket sämre hälsa än övriga västerbottningar. Då sa man att man gjorde nog i det skriftliga svaret men i debatten så sa majoriteten att man påbörjat ett arbete i samverkan med de andra nordligaste länen. Bra. Så jag har hållit koll på det här arbetet och nu idag presenterades rapporten om hur man vill att regionen ska fortsätta jobba. Så ibland känns det som att man verkligen gjort nytta, att påmint om något viktigt. Rapporten går nu vidare och förslagen ska verkställas.

Jag känner också att jag gjort nytta då jag läser svaret i det förslag jag lagt till fullmäktige om palliativ vård i hela länet. Dvs att man måste få dö hemma. Att vården i livets slutskede måste finnas i hela länet. Även där får jag ett bra svar att man jobbar med frågan och att man nu ser över hur palliativa platser ska kunna finnas i hela länet. Det blev en fin debatt och det är ett arbete igång för att se hur vården sak se ut, de rapporten ska vara klar i m aj så då blir det spännande att se hur vi ska organisera den här vården. Jag har även ställt en fråga om hur regionen jobbar för att bli bättre på distansöverbryggande teknik som webbsändningar av seminarier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.