Alla kan göra något!

Det är en märklig tid vi nu lever i, aldrig förr har vi varit med om det som nu sker. I helgen har vi varit i vår stuga i fjällen och även om vi är rätt så ensamma där i vanliga fall så är det märkbart hur lite folk som rör sig. Bilkaravanerna upp till fjälls på torsdag och hem på söndag är vanligtvis täta. Idag var det få bilar ute. Det här påverkar alla, alla företag som mister inkomster skapar brist på pengar i både kommunen och i företagen. Det kommer att ge stora effekter åt fel håll. Hur många företag kommer att klara sig igenom den här krisen?

Det här är en del av hur Coronaviruset slår, den andra är all den oro och rädsla som finns hos oss alla. Vem kommer att drabbas och vilka kommer att bli svårt sjuka? Ingen vet. Det enda vi vet är hur viktigt det är att vi gör allt det vi kan som individer för att både inte sprida smitta och att använda våra företag det vi kan. Alla kan göra något.
Det staten nu gör för att stötta företag är så oerhört viktigt för samhällsekonomin. Det kommer inte att räcka till för att rädda alla företag men förhoppningsvis kan det milda en del konsekvenser. Sverige står inför en unik situation i och med virusutbrottet, där allt påverkas. För småföretagare, egenföretagare och näringslivet innebär det stora ekonomiska utmaningar. Centerpartiet på riksplanet lägger i nuläget allt fokus på att jobba framåt tillsammans med regeringen i att få på plats nödvändiga åtgärder.

Ett antal åtgärder som ge anstånd med skatteinbetalningar, att staten tar hela kostnaden för sjuklöner under april och maj (för egenföretagare gäller de 14 första dagarna) och att kreditgivning till företag fungerar.
För lite större företag är det viktigt att kunna permittera under en period, så korttidspermittering finns nu. Det betyder att staten tar majoriteten av kostnaden om en anställd går ner i arbetstid, detta för att snabbt sänka företagens kostnader samtidigt som den anställda får behålla över 90 procent av lönen.

För den som är ensam i sitt företag som egenföretagare finns möjlighet att begära jämkning av Skatteverket om inkomsterna blir lägre än vad som tidigare uppgetts. På det sättet kan egenföretagaren stärka sin likviditet samt få redan betald preliminärskatt återbetald. Sen kommer det att finnas möjlighet att låna pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.