Ett till, ett sjätte krispaket

Före valborgseldarna brann som bäst så kom ett krispaket till. Ett jag verkligen väntat på. Ett paket som ger företag som mist omsättning i mars och april hjälp att klara sig. Flera krispaket har ju redan satts in för att hjälpa svenska företag igenom coronakrisen där Centerpartiet har arbetat hårt för att få dem på plats. Det är inte så enkelt men det går.

Finns inte företag som skapar jobb så får vi svårt att få pengar in i systemen som finansierar välfärden. Folk klarar sig inte utan jobb så enkelt är det. Pengarna måste dessutom komma från företag då skatt från offentligt anställda bara är pengar som snurrar runt i samma system. Skatt från anställda i företag tillför systemet friska slantar. Så företag som drabbats av stora omsättningstapp under krisen måste kunna få ekonomiskt stöd för att hålla näsan över vattenytan, särskilt i de fall där andra krisåtgärder inte varit tillräckliga.

Det finns inte en enda företagare jag haft kontakt med som gått opåverkad genom de sista två månaderna. Alla har sett en minskning även om man kan tänka att just den branschen inte berörs. Jordbruket drabbas då det inte går att få reservdelar till maskiner som brakat ihop, all besöksnäring och servicenäring drabbas naturligtvis men likväl verkstäder och frisörer. Alla!

Företag som kan få hjälp beror på hur stort bortfall av omsättningen varit. Det kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, exklusive lönekostnader, och gäller för mars och april i år. Maxbeloppet per företag är 150 miljoner kronor. För att ta del av stödet måste företaget ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor det senaste räkenskapsåret, samt ett omsättningstapp på minst 30 procent. Företag som har F-skatt och bedriver näringsverksamhet i Sverige ska kunna ansöka om stödet hos Skatteverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.