Svårplanerat läge

Idag har regiongruppen haft en träff med de andra allianspartierna där vi fått information om läget i regionen just nu. Som ni vet så har vi klarat oss rätt ok så här långt i pandemin. Vi kan hantera läget och kurvan är platt för oss- Men vi tror att vår topp kommer att komma i mitten av juni. Det är svårt att planera ekonomin då vi ser stora kostnader och kostnader vi itne kunnat planera. Kollektivtrafiken tex är ett stort bekymmer för regionen. Läget är tufft och svårt att planera framåt då få vet vad vi har att hantera framåt. Det enda vi vet är att det kommer att bli mindre pengar till både regionen och kommunerna framöver.

Så det gäller att fortsätta att distansera sig och inte besöka äldre, inte resa och hålla sig på sin kant. Det är skillnader i landet där vi har olika mängd smitta och olika många sjuka. Så håll i och håll ut. Vi pratade om prioriteringar, vart vården ska ges och hur vi ska tänka framåt.

Det finns signaler från andra länder som haft det värre än oss att personalen som måste prioritera i intensivvården har det tufft. Fullt begripligt tänker jag. Prioriteringar om att en patient som har en låg sannolikhet att överleva prioriteras ner för de som har en chans att klara sig. Där varje år man har chans att överleva värderas. Det är just därför det är så viktigt att vi kan hålla ner kurvan för Covid 19, så att man kan ta hand om alla som behöver intensivvård.

Det kan bli långsiktiga bekymmer för livsmedelsförsörjningen då det kan vara svårt att få fatt på utsäden, reservdelar och annat som krävs för länets jordbrukare. Det är sånt som vi inte tidigare funderat så mycket på men nu blir det mer och mer tydligt hur sårbara vi är.

Vi pratade även om det stöd som behövs för länets företag och vilka pengar som finns som vi kan hantera inom regionen. Det är mest pengar sökta efter kusten. Så det är viktigt att se vilka medel som finns för just ditt företag. Vänd dig till kommunen för att få hjälp att hitta vilka stöd som kan vara aktuella för dig och ditt företag.
Har du frågor så hör av dig.

3 kommentarer

 1. Jörgen K

  Med beaktande att välfärds-Sverige avlönar nära 50.000 personer allt i från MSB genom stat, länsstyrelse, regioner, kommuner, militären och en massa halvstatliga organisationer så verkar i praktiken ALLA vara handfallna och tagna på sängen! Dessa har till sin enda arbetsuppgift att förbereda för otid, oavsett vad det avser och innebär.

  Vad har vi fått genom skattsedeln över alla dessa år från denna sektor, helt uppenbart ingenting som varit dugligt att implementera i verkligheten. Detta visar på den reella svagheten i samhället.

  Är det verkligen något som ska underhållas och bekostas? Är samhällets institutioner verklighetsfrämmande och bara tärande?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   MSB kommer att utvärderas och den här krisen kommer säkert att påverka det offentliga sverige på många sätt i framtiden.

 2. Jörgen K

  På två år har man ökat med 200 ytterligare anställda och vid årsskiftet var uppe i 1170 heltidsanställda med en bokförd personalkostnad på nära 2 miljoner per anställd……….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.