Bete er! Det gäller livet!

Vid dagens beredning för folkhälsa och demokrati fick vi en redovisning av hur det ser ut i länet just nu då det gäller Coronaviruset och fallen av Covid19. Just nu försöker man behålla så mycket av det dagliga jobbet på sjukhusen som möjligt trots Coronan. Man jobbar även med att tillverka skyddsmaterial så personal från Samhall jobbar med detta. Man startar nu upp särskilda transporter i inlandet för människor med Covidsmitta i samverkan med taxi i Lycksele, Sorsele och Dorotea. Sjukvården samarbetar med inlandskommunerna omkring både vården och om material. Det gäller att samarbete och göra det bäst man kan lokalt.
Det märkliga är att färre söker vård. Det är en risk om människor som behöver vård inte söker vården. De kan ju bli värre sjuka. Så uppmaningen är att den som är sjuk säker vård. Att komma till sjukhuset innebär inte någon högre smittorisk. Så gå till doktorn om du behöver det!

Inlandet har en gemensam rapportmall där man för in hur lägets er ut både på lasarettet, på sjukstugor, vårdcentraler och inom äldreomsorgen. Det gör att vi har en bra översikt för inlandet. Där kan både kommunerna och regionen se hur det ser ut.
Det är viktigt att titta på hur det ser ut lokalt, det är ju så olika i våra kommuner, och lösa de problem som kommer. Vi jobbar i Sverige med att förskjuta toppen på kurvan av sjuka och smittade så det är det som även regionen jobbar med.

Att fortsätta att hålla distans till andra människor och att var noga med att tvätta händerna är jätteviktigt. Det viktigare är alltså hur vi beter oss och att fortsätta med det även när man är less. När vi är i fikarum så måste vi hålla fysisk distans, nysa i armvecket, inte dela mobiltelefon med varandra och hålla sig från kramar. I Södra Lappland har det varit rätt grönt i rapporteringen. Det känns bra att vi är väl förberedda och att resurser finns. Men det betyder inte att faran är över. Vi är bara i början av pandemin hos oss. Ju bättre vi alla sköter oss ju bättre hanterar vi pandemin.

• Stanna hemma när du känner dig sjuk!
• God handhygien!
• God hoshygien!
• Håll avstånd!
• Umgås klokt och gör sånt du mår bra av, gå ut!
• Håll i och håll ut!

Vi får inte jämföra oss med Stockholm och tro att kurvan flackat ut hos oss som det stockholmsmedia rapporterar i tv. Vi är inte ens i början. En verkligt bra genomgång av Isabell Zemrén som är sjukhussamordnare i Lycksele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.