Det är allt för få 16 åringar i inlandet! Kan vi få hit fler?

Det är allt för få 16 åringar och tre tusen förre idag än när jag började med politik.

När kommunen krympt så måste vi minska kommunens verksamheter. Det är väl lätt att förstå men ack så svårt att genomföra. När jag började med politiken var det 3000 fler vilhelminabor, då låg vi runt niotusen och idag är vi runt sextusen. Så det är klart att det påverkar när dessutom de som bor här till största del är äldre. Vi har allt för få sextonåringar.
Så det har vi pratat om idag när vi hade fullmäktigegruppmöte. Så nu anpassas ekonomin efter befolkningen med en modell som sätter en prislapp på varje verksamhet. Det finns pengar till både skola och omsorg för den befolkning vi har idag.

Men vi har inte pengar för att driva en skola byggd på 60 talet och den befolkning vi hade då. Vi måste helt enkelt anpassa mun efter matsäcken. Vi har de pengar vi sak ha i det kommunala utjämningssystemet. Men vi i C tycker ju att de resurser som skapas i en region ska tillbaka till regionen som vinster från vattenkraft tex. Men där är vi inte överens med de andra partierna. Det är bara C och V som tycker att det är en bra idé. Tyvärr. Så påverka era politiker att ansluta sig till de förslag som C driver på för att utjämna skillnader mellan land och stad.

Ekonomin för kommunen är illa till där vi går mot minus även detta och nästa år ser än värre ut då det blir än mindre skattepengar in till kommunen. Bara detta år får vi 13 miljoner mindre i skatteutjämning pga. att det är färre som jobbar och betalar skatt. Det är inte bara kommunen som måste anpassa sig det måste vi alla göra. Så det gäller att vi använder våra lokala företag och handlar här tex så att de pengar vi ändå lägger ut läggs på sådant som gör att pengarna stannar i kommunen. Det är därför som jag handlar allt jag kan lokalt och även på sådant som kan tänkas vara nationella kedjor som ICA och Statoil där det ändå finns ett lokalt ägande där deras vinster läggs på kommunens skatteintäkter.

Vi har även pratat om hur vi ska kunna genomföra ett fullmäktige utan att sprida smitta. Det kommer att bli ett beslut som gör att vi kan hålla digitala möten framöver. Idag går det inte så vi sak hålla fullmäktige med social distans och minimera antalet ärenden så att vi håller ett kort möte. Detta möte kommer att vara då coronaviruset vuxit hos oss så det gäller att vi håller avstånd och tar ansvar för vår egen och andras hälsa.

Vi fick en dragning av hur kommunen jobbar med digitalisering där jag blir glad att höra att många idag jobbar hemifrån och att skolelever lär sig tekniken. Vi pratade även insamling av matavfall som vi måste få till de kommande åren. Det är inte lätt i glesa delar av landet att klara av. Så jag hoppas vi får till ett bra samarbete med de andra kommunerna i inlandet.
Det var en gedigen lista på sådant som är aktuellt i kommunen både det som gäller ekonomi men även sådant som är utveckling. Även om det som handlar om ekonomin väger tyngst.
Hur tänker du kring kommunens ekonomi?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.