Smittan sprids i fikarummen…

Vi i Centerpartiet har haft olika träffar där vi pratat om hur vi bäst kan hindra smitta för Coronaviruset. Vi vill nu se en uppdaterad strategi för smittbekämpning.

Det viktigaste är ju att vi håller och håller ut, tvättar händerna, håller avstånd och håller oss från att resa eller samlas i stora folksamlingar. Det är när vi människor träffas i fikarum, i affären eller på jobbet där den största smittspridningsrisken finns.

Men vi måste också öka på testningstakten. Alla som känner sig sjuka bör testas och det måste spåras vilka de som har positiva test har träffat för att sätta folk i karantän så att de inte fortsätter sprida smitta. För att klara av det här måste vi också förändra smittskyddslagen som inte är anpassad efter en situation där en stor del av befolkningen är smittad.

Det ser olika ut i vårt land. Det är lätt att tro att det vi ser på, Tv, läser i kvällstidningar och hör i radio är det som gäller även hos oss. Media utgår från Stockholm och verkar tro att det ser likadant ut där som i övriga landet, helt fel, det är olika. Smittspridningen ser olika ut runtom i landet. Igår kunde vi läsa att Lycksele lasarett inte har några Coronapatienter tex. Storstäderna med hög smittspridning kräver andra åtgärder än hos oss i mindre orter och på landsbygd.

Det måste vara olika så man borde få ha lokala strategier och riktlinjer, för att få en mer dynamisk och verkningsfull smittbekämpning.

Vi kunde häromdagen se ett inslag i SVT om Island och deras smittbekämpning som varit lyckosam. De har en liten befolkning och deras sätt att jobba skulle funka i vår del av landet. Erfarenheter från även andra länder visar att det funkar. Aktiv testning är något som många länder använder sig av och är något som WHO starkt rekommenderar.

Vad tycker du?

2 kommentarer

 1. Brorson

  Hur känns det att vara centerpartist idag? Idag måste det kännas jättebra att vara centerpartist. Just idag är vi alla centerpartister. Hörde just om centerns krav på Löfvén att Sverige måste ändra strategi. Inte en dag för tidigt. Bättre sent än aldrig.

  Jag har skrivit flera kommentarer om detta på Åsa Sundhs vk-blogg. Centerns nya linje ligger helt i linje med det som jag har efterlyst. Det finns bara en ytterligare sak att önska. Och det är att den app för smittspårning, som MSB har upphandlats, men stoppats av Tegnell, tas i bruk. Den är ju en del i ett gemensamt EU-projekt och liknar den norska appen ”Smittestopp”. Det är frivilligt att ha och använda den, men 60 % av alla norrmän uppges ha laddat ner den.

  Igår sa jag bestämt nej till besök av min syster, som bor i Stockholm. Hade hon haft denna app, hade jag kunnat säga ja. Den varnar ju om man har varit i närheten av någon smittbärare. Tegnell, som varit motståndare till nästan allting annat, som kunnat hejda smittan, har dömt ut appen ifråga med att han befarar att söktrycket mot sjukvården kan öka. Kanske det, men belastningen på sjukvården och särskilt IVA skulle minska genom snabb upptäckt av nysmittade och tidig vård = färre vårddagar. Och ganska snabbt också färre smittade.

  Jag önskar alltså att C tar med även detta i sin i övrigt utmärkta och länge efterlängtade åtgärdslista. Jag uppmanar härmed alla partier att stödja centern i denna sak.

 2. Johan Karlsson

  Du har rätt. Folkhälsomyndigheten har gjort prioriteringar som medfört att allmänheten, du och jag, hamnar sist i kö i (grupp 4) vilket gör att Folkhälsomyndigheten inte vet om vi är sjuka förrän vi är i väldigt dåligt skick. Andra länder testar allmänheten för att spåra sjukdomen. Västerbotten borde följa Islands och Danmarks goda exempel att testa brett för att minska antalet nya fall och sjukvårdens börda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.