Förstatligande är ingen bra idé

SKR sveriges kommuner och regioner har svarat på hur de ser på vården och hur den kan utvecklas mer nära. Jag är helt enig med SKR och tycker att deras argument och analys överensstämmer med min. De skriver: ”De som önskar att vården ska styras från Rosenbad, och ett antal myndigheter i Stockholm, är skyldiga att fördjupa sina argument. Vad i svensk sjukvård blir bättre av att ett statsråd ersätter 21 regionstyrelseordföranden, hur förbättras den demokratiska insynen av att cirka 4 500 förtroendevalda ersätts av en regering och en handfull generaldirektörer? Blir det fler sjukhus, vårdcentraler, läkare och sjuksköterskor med en statlig huvudman? Ökar tillgängligheten när svenska folket ska köa hos socialstyrelsen?

Det svenska modellen bygger på flernivåstyre, samverkan med respekt för parternas roller. Det bygger på att medborgarna har insyn och möjlighet att påverka sina förtroendevalda även mellan val. Drömmen om ”förstatligande” är den svenska varianten av ”en stark ledare” som pekar med hela handen. Hur god ledare är staten? Vem står som förebild för statlig ”rättvisa och jämlikhet” från norr till söder? Polisen? Arbetsförmedlingen? Försäkringskassan? Få statliga myndigheter får annat än svaga betyg när medborgarna rankar service och bemötande.”

Du kan läsa hela texten här:

Vi ser att vården står inför stora utmaningar och den här pandemin hara gett oss mycket att tänka på men även lärt oss andra sätt att jobba. Det digitala mötet har blivit norm och kommer att så förbli för möten som går att ta digitalt. Jag har stora förhoppningar på de sjukvårdsområden som regionen organiserats i och jag ser att en mer nära vård kommer att gagna oss alla.
Så det känns bra att motargumenten för ett förstatligande av vården blir så starka och så tydliga, tack Carola och ni andra som svarat.

En kommentar

  1. Brorson

    Flockimmunitetsmyndigheten?

    En skrämmande läsning i Expressen 12 – 13 augusti hur den avdankade statstjänstemannen Johan Giesecke, utan att ha någon som helst formell ställning och redan innan han anlitades som konsult genom vänskapskorruption med Johan Carlsson och Anders Tegnell kunde styra om Sveriges strategi så att drygt 5.000 personer som inte hade behövt dö, ändå dog.

    ”Flockimmunitet. Hela världen förknippar Sverige med ordet. , men ändå vill ingen säga att det varit vår strategi. Så hur har strategin formerats hos de ledande tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten?” Så inleder journalisten Emanuel Karlsten den första av två långa artiklar om hur Giesecke har styrt såväl myndigheten som regering och riksdag, som något slags gudfader med makt att bestämma över liv och död.

    Även för mig var Johan Giesecke ett känt namn. Jag hade läst ett kapitel, som han skrivit i boken ”Epidemiernas historia och framtid”. Det var ett kapitel om hur epidemier sprids i en befolkning. Jag var klart imponerad, och hade i början av corona-pandemin svårt att tro att Giesecke låg bakom FHM:s ”misstag”. Så, hur kunde Giesecke ha så grundligt fel? Jag tror fortfarande att han hade räknat rätt i det där kapitlet i den där boken.

    Jag har kommit fram till att Giesecke – i likhet med Tegnell – inte har arbetat någon längre tid som läkare efter erhållen läkarlegitimation. Han har saknat den kliniska erfarenheten av arbete med verkliga patienter. Allting har bara varit siffror. Jo, han hade räknat rätt i det där kapitlet. Och nu. Men ingångsvärdena var fel. Det paradoxala är arr spridningshastigheten för covid-19 inte alls varit så hög som Giesecke räknat med. Långt ifrån. Vet han ö.h.t. HUR virus sprids, mer konkret?

    Det vet FHM:s kritiker bland professorerna på de svenska universiteten. Därför att de har den kliniska erfarenheten. Björn Olsen, som exempel, har sagt att en tredjedel av sin arbetstid använder han till forskning, en tredjedel till undervisning av blivande läkare, och en tredjedel som behandlande läkare. Jag tänker numera ofta att om alla dessa professorer och högutbildade akademiker har så fel, som regeringen tror, så bör de medicinska fakulteterna vid universiteten läggas ner som en onödig kostnad för staten.

    Jag har utbildning i smittskydd bland lantbruksdjur. Jag är inte veterinär, men jag vet hur virus sprids. På hundratals olika sätt. Ingen epidemi är den andra lik. Jag vet att det skiljer högst avsevärt Hur smittsamma olika virus är. Paradoxen är att det aktuella corona-viruset, tvärtemot vad Giesecke och hans lilla doa-kör på FHM inte är extremt smittsamt. Det hade därför varit möjligt att förhindra runt 5.000 av de hittills 5.790 dödsfallen i covid -19 i Sverige.

    Jag anför detta som exempel på hur galet det kan bli, om centralbyråkrater i Stockholm får för mycket att säga till om.

    hos de ledande .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.