Enskilda firmor behöver hjälp de med!

När jag spelade in ett avsnitt av podden, rak rygg genom västerbotten med en fotograf som har enskild firma så förstod jag hur utsatt man är som företagare med den företagsformen. Nu under pandemin drabbas Hannele och andra företagare enormt hårt. Så nu driver Centerpartiet på för att ett nytt stödpaket baserat på omsättningstapp kommer på plats, som då riktas till enskild näringsverksamhet.

Tanken är att man ska kunna få stöd för att kompensera för en stor del av inkomstbortfallet
Centerpartiet har ju under hela coronakrisen lyft företagens perspektiv. Tack vare att vi gjort det så har den svenska ekonomin kunnat rulla på då sänkta arbetsgivaravgifter, ett stort omställningsstöd riktat till de värst drabbade företagen och ett statligt sjuklöneansvar. Men krisen är inte över och många små egenföretagare har på många sätt fallit mellan stolarna.
Enligt SCB fanns det ca 600 000 aktiva enskilda näringsidkare i Sverige 2018 med en genomsnittlig nettoomsättning på 390 000 kr. Ca 100 000 av dessa fanns inom de branscher som påverkats mest av covid-19, såsom hotell, restaurang och resebyrå.

Många egenföretagare arbetar inom tjänstesektorn med att sälja sin egen tid och sitt eget kunnande, utan särskilt stora fasta kostnader i verksamheten. Men för de som för alla andra så innebär ett kraftigt tapp i omsättningen att det är svårt att försörja sig. Så dåd et varit omöjligt för dem att få stöd tidigare så behövs verkligen att detta nya förslag går igenom. Så jag håller tummarna för Hannele och för alla andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.