Vi ser till att unga kan skaffa sig ett jobb!

Ett av de viktigaste vi kan göra är att se till att unga får en bra start i livet. Att både jobba för att unga ska må bra och att unga får ett jobb är lika viktigt. Det hänger ju ihop på så många sätt. Vi i Centerpartiet satsar på unga och på att minska ungas arbetslöshet.

Det som nu blir av är att arbetsgivare får rejält sänkta kostnader för att anställa en ung människa mellan 19-23 år. Det är ett förslag som svenskt Näringsliv prioriterat som det viktigaste för att minska ungas arbetslöshet som nu blir verklighet.

Minns du ditt första jobb? Jag var banflicka i Heligfjäll till fem små barn när föräldrarna var på slattdanna, slåttern. Jag skulle fylla 13 år den sommaren. Därefter jobbade jag inom hemtjänsten, på Mejeribaren och i skogsplantering på loven. Tjänade pengar och upplevde en frihet att ha egna pengar och lärde mig att stå på egna ben. Det är ju de här första jobben för unga som är så viktiga.

De branscher som farit illa under corona är bla besöksnäringen som har många unga anställda. Mac Donalds tex anställer många unga och många med utländsk bakgrund. Just de som idag har det svårast att få ett jobb. Så de gör stor nytta för människors möjligheter att få bli självständiga och självförsörjande. Alltså mycket viktiga jobb för att komma in på arbetsmarknaden.

Arbetsgivare som anställer unga får nu lägre kostnader och trösklarna för att anställa minskas. Kommunerna är även de vinnarna då även de har många unga anställda. Det kommer att betyda många välkomna kronor i min kommun Vilhelmina i minskade arbetsgivaravgifter bara för de unga som är anställda idag.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Sänkta arbetsgivaravgifter är och har varit ett kostsamt och med mycket klen effekt på arbetsmarknaden. Skulle verklig effekt önskas generellt över hela Sverige och i alla åldrar måste 3:12 reglerna radikalt ses över och helst tas helt bort. Frågan är varför (C) inte driver den frågan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.